AKTUELNO

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac iskoristio je lažnu vest da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio da Srbiji ne trebaju stručnjaci kao što je genetičar Miodrag Stojković kako bi stekao političke poene, smatraju sagovornici Pinka.

Prema njihovom mišljenu, jednako je loše ako je namerno širio lažne vesti kako bi demonizovao svoje političke protivnike, kao i ako je lakomisleno poverovao da je ta informacija tačna.

Urednik političke rubrike u dnevnom listu “Politika” Bojan Bilbija smatra da je u pitanju prilično nevešto napravljena lažna vest.

- Gramatički neispravna rečenica, loša fotomontaža… Sve je to bilo očigledno fabrikovano, ali mnogi su se upecali, a jedan od njih je i lider DS, jedan od lidera SzS Zoran Lutovac koji je odmah osporio autoritet predsednika Vučića – rekao je Bilbija.

On je ukazao da postoje dve mogućnosti – da je znao da je lažna vest i da je namerno širio što je samo po sebi neprihvatljivo za jednog političara, a birači bi to morali da prepoznaju i adekvatno ocene.

- Ima nešto što je gore od toga - da je on lakomislen i da je poverovao u nešto što se vidi da ne može biti prava vest. Kako bi takav čovek vodio državu. Tako lakomislena i naivna osoba da vodi državu, bilo bi vrlo rizično – istakao je Bilbija.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, u oba slučaja Lutovac je želeo da brzo i lako poentira.

- Mnogi su iz SzS ili njihove pristalice tako reagovale. Većina je pokušala posle da izbriše tvitove, sakrije tragove. Ostaje gorak ukus da su ljudi na političkoj sceni spremni na sve. Sve ide iz neke politike mržnje. Trude se svim snagama da unesu dodatnu količinu nekog otrova na političku scenu umesto da se radi na dijalogu i smirivanju – naveo je Bilbija.

Istoričar Saša Adamović napominje da su lažne vesti globalni fenomen.

- Jedna od tih lažni vesti je da je Tramp predložio nuklearno bombardovanje da bi sprečio uragane. Lažne vesti se mogu uglavnom lako otkriti, i njih treba razotkrivati i razobličavati. Ovo nije ni prva ni poslednja lažna vest o predsedniku Srbije – naveo je Adamović.

On je istakao da se lažnim vestima radi na demonizaciji političkih protivnika, da bi se došlo do poena.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, Lutovac je morao da shvati da je to lažna vest, ali je iskoristio iz političkih razloga.

Adamović smatra da će neodgovornim ponašanjem predsednik DS odvesti tu stranku ispod cenzusa.

- Lažne vesti su ozbiljno političko oružje. Međutim, treba imati u vidu da one mogu na naneti veliku štetu – dodao je on.

#Saša Adamović

'