AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je, povodom plasiranja lažne vesti da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodno rekao da Srbiji nisu potrebni takvi stručnjaci kao što je genetičar Miodrag Stojković, da se radi o klasičnoj zloupotrebi imena šefa države i da se nada da će brzo doći do onih koji su kreirali ovu lažnu vest kako bi se ustanovili njihovi motivi.

Stefanović je, na pitanje novinara o slučaju te lažne vesti, koja je preko društvenih mreža deljena kao navodno Tanjugova informacija, podsetio da su u novije vreme u Srbiji plasirane više puta lažne informacije, navodeći kao primer "vest" na društvenim mrežama da je 3.000 mrtvih spaljeno u Obrenovačkoj elektrani, i slične izmišljotine.

- Mi ćemo od tužilaštva za visoko-tehnološki kriminal zatražiti da se utvrdi ko je kreirao originalu vest - najavio je on.

Stefanović je ukazao da građani treba da budu svesni kolika je opasnost od lažnih vesti koje se pojavljuju i plasiraju sa ciljem nanošenja političke štete, satanizacije, da se politički deluje protiv nekog lažima.

Medije je zamolio da uvek provere sve informacije iz više izvora, jer nije svaka informacija koja se plasira istinita.

- Treba proveriti više izvora, kako bi se potvrdila sa sigurnošću informacija koja se objavljuje - poručio je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

'