AKTUELNO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da će sledeće sedmice saopštiti ime 15. države koja je povukla odluku o priznanju Kosova i Metohije.

Dačić je rekao da u ovom trenutku manje od 100 država priznaje Kosovo, ističući da uprkos tome najjače zemlje i dalje lobiraju za Kosovo.

To znači da može da bude izvesno da Priština neće moći da ima ulogu ni posmatrača u UN objasnio je za Novo jutro Bojan Bilbija urednik političke rubrike u dnevnom listu “Poltitika”.

- Ako taj broj koji priznaje Kosovo padne ispod 93, to će biti manje od polovine zemalja člancia UN. To bi raspršilo sve njihve nade – kazao je Bilbija.

On je podsetio da od samog početka dijaloga Beograd – Pritšina 23 države su odmah priznale nezavisnost Kosova.

- Lobiranje da se nezavisnost priznaje protiv povlje UN je protivpravno, a lobiranje Beograda da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet koji je u skladu sa poveljom UN i našim ustaovm, to je navodno zabranjeno – rekao je Bilbija, koji takođe isitče da Beograd neko vreme povlači pametne dokaze.

- Ranije nije bilo zamislvo da će države povući jednostrano priznanje nezavisnosti. Međutim, taj broj je pao ispod 100. To zapravo zanči da dijalog mora da se nasatavi – objašnjava Bilbija.

- Naša diplomatija pokazuje da stvari koje su ranije bile nezamislive, sada su moguće – dodao je.

Darko Zlojutro pomoćnik glavnog i odgovornog urednika portala “Espreso” kaže da pojedinim svetskim silama smeta lobiranje Srbije protiv priznavanja nezavisnosti KiM.

- Ne verujem da su Zapad i EU rekli bilo šta protiv lobiranja Pacolija koji je ranije po hodnicima nudio novac za prijem Kosova u UNESCO. Imamo čuvene letove avionima sa koferima punim para, i to nikome nije smetalo. Sada Priština gubi tlo pod nogama, smeta lobiranje Srbije koje je po svim zakonima i standardima – smatra Zlojutro.

#Novo jutro

'