AKTUELNO

Odluka Surinama da povuče priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države pokazuje da taj proces može da ide i u obrnutom smeru, ocenio je sinoć šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

-Ovo je pokazatelj da može taj proces (priznavanja) da ide i u obnutom smeru i zato je taj događaj značajan - rekao je Dačić.

On je ukazao na to da mnoge zemlje nisu u toku i ne ulaze u suštinu problema s kojima se Srbija suočava kada je reč o Kosovu, te donose odluke pod određenim pritiscima i pod uticajem velikih sila "o kojima možda nekad dovoljno i ne prosude".

Na pitanje da li slučaj Katalonije baca novo svetlo na dijalog Beograda i Prištine, Dačić kaže da "svakako da baca".

-Ovo je sada nova činjenica. Do sada se samo govorilo o tome, a sad stiglo u njihovo dvorište, mada je to sve na neki način naše dvorište - rekao je ministar.

Dačić je naglasio da Kosovo nije imalo manjak autonomije niti demokratskih prava, već je čak imalo viši stepen autonomije, poput republike.

- Problem nastao kada su oni hteli republiku - ukazao je Dačić.

Upitan da li se katalonskim slučajem otvara nova mogućnost za scenarije poput onog koji je danas iznet u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu da bi Srbija trebalo da traži punu političku autonomiju za sever Kosova, Dačić napominje da prvo treba da se raspravlja o tome da li je Kosovo država ili ne, a onda da se priča o autonomiji "u okviru te države".

Prema njegovim rečima, ako se kao argumentacija za samoopredeljenje koristi da je neka manjina negde zlostavljana, onda Srbi u Hrvatskoj odavno imaju pravo da naprave svoju državu.

Dačić je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet i celovitost Španije, navodeći da između Katalonije i Kosova postoje mnoge razlike, ali je sličnost u tome što je u oba slučaja reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti.

- Katalonski narod nema svoju državu. Albanski narod ima svoju državu, a taj što govori o tome da je Kosovo sui generis, treba pre svega da se zamisli nad tim - rekao je Dačić.

Ministar je upozorio da Katalonija može da gurne Evropu u haos.

-Prva haotična situacija će nastati između Belgije i Španije zbog (katalonskog lidera Karlesa) Pudždemona - rekao je Dačić.

#Ivica Dačić

#Kosovo

#Surinam

'