AKTUELNO

Nakon što su mediji objavili da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić decenijama nezakonito prisluškivan, pojedini mediji okrivili su predsednika Vučića da odaje državne tajne želeći tako da skrene pažnju na sve šta su pojedinci radili dok su bili na vlasti.

Nebojša Krstić markntiški stručnjak kaže za Novo jutro da je ponašanje opozicije zapravo spin.

- Srbija je zemlja paradoksa. Sada opozcione stranke kritikuju predsednika što je obelodano jedan dokument. To je i logično, oni koji su učestvovali u prisluškivanju, pokrivaju se nekim razlozima. Nisu mi jasni istraživački novinari, koji bi rado došli do poverljivog teksta, a kada to predsednik učini onda se oni iščuđuju kako je to moguće. Ovde je reč o spinu i zameni teza. Zakon mu daje mogućnost da skine oznaku tajnosti – objasno je Krstić, ističući da je predsednik to učinio zbog interesa javnosti.

- Predsednik nije iznosio nikakve tajne podatke o nekome, već o sebi. To je ciničan spin, koji pokušava da zamaskira nešto što nije smelo da se desi. Ni jedna vlast ne sme da prisluškuje svoje pollitičke protivnike – naglasio je Krstić.

Dodao je da očekuje da nadležni organi stupe na scenu i vide o čemu se tu radi i ko je tu prekršio zakon.

Stefan Stamenkovski predsednik pokreta Zavetnici za Novo jutro kaže da predsednkov odgovor na napade od strane opozije.

- Očigledno je da oni imaju neki strah ili grižu savest. Veruju da ono što oni rade, rade svi – rekao je Stamenkovski.

Kako je ocenio, ponašanje opozicije je zapravo uvertira za ono što tek sledi na političkoj sceni Srbije.

- Mi u ovom trenutku imamo ozbiljnu situaciju. Ovo su pripreme za jednu vrelu jesen. Kada se ljudi vrate sa godišnjih odmora, kada prođu vrućine i sve su ovo predradnje koje mogu da znače ekskalaciju budućih radnji – dodao je.

Saša Milovanović urednik Srpskog telegrafa ocenio je kaže da opozicija sve vreme radi na kotra-priči.

- Oni sada spinuju oko državne tajne. Sada kada izađe Vučić i pokaže sve o svom praćenju, kaže da nije komunicirao sa kriminalcima, mada tu treba naglasiti da je Vučić komunicirao is sa Bojanom Pajtićem – rekao je Milovanović naglašavajući da predsednik može da skine oznaku “državne tajne” jedino ako postoji državni interes, što je u ovom trenutku, po oceni Milovanovića, to i bilo.

- Na kraju kada je pokazao kako su ga prisluškivali, kreću u priči o državnoj tajni – naglaso je Milovnović.

Nemanja Starović istoričar kazao je suština da su delovi službe bezbednosti zloupotrebili u politčke svrhe svoje pozcije, a to se nastavilo i posle 5. oktobra.

- Mešaju se forma i suština. Oni se hvataju za formu, ali zaboravljau šta je predsendik zapravo rekao u program Noovg jutra – rekao je.

#Novo jutro

'