AKTUELNO

Nema potrebe biti euforičan i radovati se zbog Haradinajeve ostavke ili zbog odlaska u Hag, budući da ne postoji prostor za bilo kakvu promenu koja bi Srbiji donela dobro. Pritisci, izazovi i zahtevi našoj zemlji će se i dalje nastaviti, ocenjuju sagovornici "Novog jutra".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući ostavku lažnog premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja, da je reč o triku, te da će se insistirati na priznanju nezavisnosti Kosova, a Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik "Politike" kaže da se apsolutno slaže sa ovakvim predsednikovim stavom.

Podseća da politička kriza u Prištini traje već duže vreme i da se govori da bi vanredni izbori mogli da otegnu početak pregovora.

Foto: Tanjug

Vidimo da će izbora biti na jesen i u svakom slučaju sledi mešanje političkih karata koje verovatno neće biti dobro po Srbiju jer svaki ovakav potez daje vetar u leđa ekstremistima, kojih u Prištini ima mnogo – ocenjuje Rakić. Smatra da Ramuš Haradinaj neće biti osuđen, da će se vratiti u Prištinu sa još jačim ambicijama i da je reč o političkoj igri koja je dobro osmišljena i koja će otežati početak pregovora.

- Pred Srbijom su teški meseci prepuni izazova, pritisaka i zahteva da se uradi nešto što se nije uradilo poslednjih 20 godina – kaže urednik “Politike” za Pink. Podseća da su albanski lideri već odlazili u Hag, ali da su se svi iz njega vratili bez presude, te ne zna zašto bi sada bilo bilo kakve razlike.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sve mi deluje kao jedna velika igra, prodaja magle i priprema prostora za povratak Haradinaja na mesto premijera. Ne vidim nikakvu mogućnost za bilo kakvu promenu, a osuđujuće presude Haradinaju, siguran sam, neče biti – ocenjuje Rakić.

Vlada Radulović, vojno-politički analitičar ocenjuje da je, nakon odluke o ostavci Ramuša Haradinaja, radovanje kod pojedinaca u Srbiji počelo prerano, posebno u medijima.

- Pisali su da je pravda napokon stigla, da je Haradinaj gotov… Ja bih ipak bio oprezan, uzdržan, rezervisan, ali i skeptičan, budući da sam poučen Parizom i činjenicom da se Haradinaj iz njega vratio govotovo kao nacionalni heroj – kaže Radulović. Podseća i na to da nije bilo pravde za zločine u Hrvatskoj, da je Haradinaj već oslobađan, ali i da su mnogi svedoci pobijeni.

Foto: TV Pink Printscreen

- Za razliku od svih ostalih, Haradinaj se čvrsto drži stava da ne želi pregovore i kompromise oko Kosova. S druge strane, Veselji i Tači nalaze prostor. Sve ovo kada se sabere neko bi mogao da kaže da je došlo na naplatu i da će Haradinaj biti lutak koji će biti pušten niz vodu – kaže analitičar.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Žarko rakić

'