AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je danas na izlaganje albanskog predsednika Iljira Mete na Jahorini, i poručila mu da Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSJIE) ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo i da nema mesta provokacijama.

Meta, koji se obratio na planarnoj sednici pre srpske premijerke, pozvao je BiH da prepozna "realnost da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja". On je rekao da su predstavnici Kosova, koji preuzimaju predsedavanje ovim Procesom, zato "bili primorani da ne učestvuju na ovom samitu".

- Kako da se pretvaramo da imamo uspešnu regionalnu saradnju ako neki učesnici u PSJIE sve rade kako bi isključili neke države od mogućnosti da imaju koristi od regionalnih inicijativa - kritikovao je Meta.

Foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije/Slobodan Miljević

Na to je Brnabić uzvratila da okvir PSJIE ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo, kao ni domaćini, Bosna i Hercegovina, te da je diplomatski pristojno i u redu da se to poštuje. I ne samo to, već na Samitu, pored domaćina formata sastanka, učestvuju zemlje koje ne prepoznaju Kosovo - Rumunija, Grčka, Moldavija, istakla je Brnabić.

Kako je rekla, i njoj je žao što predstavnici Prišitne danas nisu na skupu, ali da to pokazuje kako Priština u ovom trenutku gleda na regionalnu saradnju.

- Ovo je samo poslednji korak u nizu koje Priština povlači najmanje od novembra prošle godine, a kojim svima daju do znanja koliko joj je stalo do regionalnog povezivanja i saradnje - zaključila je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Jahorina

'