AKTUELNO

Privrednici Srbije i Slovenije treba da unaprede saradnju i zajednički da nastupaju na trećim tržištima, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na poslovnom forumu Srbija i Slovenija u Ljubljani.

- Volela bih da unapredimo saradnju, posebno kod malih i srednjih preduzeća, s obzirom na to da je taj sektor veoma dinamičan u Sloveniji - rekla je Brnabić u Gospodarskoj zbornici Slovenije, u prisustvu slovenačkog premijera Mira Cerara.

Ona je podsetila da su dve zemlje u aprilu 2017. imale zajedničku turističku promociju u Iranu i da tako treba raditi u drugim sektorima.

Brnabić je izrazila očekivanje da će upravo jedan od rezultata biznis foruma biti zajednički nastup privrednika dve zemlje na trećim tržištima.

Cerar je rekao da postoje odlični politički i privredni odnosi dve zemlje.

- Ubeđen sam da dobri rezultati privredne saradnje ne treba da ostanu usmaljeno ostrvo, jer priveda je isprepletana sa svim ostalim sferama života - rekao je Cerar.

On je naglasio da se raduje tome što Srbija razvija svoju privredu i što je sredila javne finasije.

Bitno je da se dobro slažemo

Premijerka Srbije Ana Brnabić i njen domaćin premijer Slovenije Miro Cerar prošetali su danas centrom Ljubljane i popili kafu u jednom od lokala u starom delu grada. Reč je o kafeu "Druga violina" u kojem, inače, rade mladi sa posebnim potrebama. Na pitanje novinara kakav mu utisak ostavlja srpska premijerka nakon prvog zvaničnog susreta, Cerar je rekao da je njegova gošća veoma odgovorna, komunikativna i da poseduje velika stručna znanja. - Zadovoljstvo je sa njom sarađivati - primetio je Cerar. Brnabić je rekla da je dobru saradnju sa Slovenijom utemeljio njen prethodnik na čelu vlade, Aleksandar Vučić, pa je nije teško nastaviti. Dodala je da sa Cerarom ima dobru komunikaciju i neke slične osobine.- Bitno je da se dobro slažemo. To može samo da pomogne zbližavanju Srbije i Slovenije - navela je Brnabić. Upitana da li će da se oproba u skijanju, mada snega baš i nema, Brnabić je rekla da nije sklona zimskin sportovima, jer je trenirala plivanje. - Ja sam više vodeni tip - navela je Brnabić. Cerar joj je ponudio pomoć, ako se ipak odluči da uči da skija.

Cerar i Brnabić razmenili dresove futsal reprezentacija

Svečanom večerom koju je priredio Predsednik Slovenije Borut Pahor u Predsedništvu Vlada Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, okončala je zvaničnu posetu toj zemlji.

Tokom večere, premijer Slovenije Miro Cerar i premijerka Srbije razmenili su dresove reprezentacija Srbije i Slovenije u futsalu.

Ranije danas na Brdu kod Kranja održana je 4. sednica vlada Slovenije i Srbije, a u Ljubljani je odražn i poslovni forum kome su prisustvovali brojni slovenčki i srpski privrednici.

#Ana Brnabić

#Slovenija

'