AKTUELNO

Dok neki prognoziraju da bi Srbija mogla da postane članica EU za oko deset godina, neki ne gaje nade da će se to ikada obistiniti. Sagovornici 'Novog jutra' saglasni su da trenutno nema naznaka da će do proširenja EU uopšte doći, a s obzirom na odnos prema Srbiji, sigurno je da naša zemlja uskoro i neće postati jedna od članica.

Srbija će danas popodne otvoriti poglavlje devet u pregovorima sa EU koje se odnosi na finansijske usluge. Time će biti otvoreno još jedno pored dosadašnjih 16 poglavlja u pregovorima Srbije sa EU. Ipak, kako ocenjuju sagovornici "Novog jutra", ovo ne znači da ćemo brže postati članica EU.

Foto: Pixabay.com

Raspada EU još neće biti, iako je sve manje jedinstvena unutar iste po ključnim pitanjima, ali neće biti ni njenog proširenja, ocenjuje prof. dr Srđa Trifković, publicista. On dodaje i da Srbija nikada neće postati članica EU.

- Eventualno će ući 2038. ili 2042. godine – kaže Trifković, podsećajući na sva obećanja koja su davali političari prethodnih vlasti dok su govorili o datumu kada će Srbija postati članica. Kaže da evropski političari imaju plaćeni zadatak da stvaraju lažni utisak o evropskom putu kao nečemu konkretnom, realnom, nečemu ka čemu se teži.

Ocenjuje da se Srbiji stalno izmiču ciljevi, da oni, u odnosu prema našoj državi, nisu tačno ni definisani i ispunjenje jednog zadatka dovodi do novih uslovljavanja.

Kaže da prema Srbima postoji kulturološki otpor od strane ključnih elemenata EU, pre svega od strane Nemačke i Podunavskog basena. Ovo je, kaže, neizlečivo i traje još od pre Prvog svetskog rata.

Pored ovoga, EU nije institucionalno sposobna za proširenje dok ne bude revizije Lisabonskog sporazuma. Treća stvar: priča o Zapadnom Balkanu nije nikakva kompenzacija, jer zvuči kao da će Srbija iz toga nešto dobiti. Uvlačenje Srbije u jednu ludačku košulju u kojoj bi se našla sa tzv. Kosovom, Albanijom, Milovom Crnom Gorom, sa marionetom Zaevim i sa šizofrenom BiH, kao kompenzacija nam ne treba, onda nam je bolje da ostanemo svoj na svome – kaže Trifković.

Foto: TV Pink Printscreen

Otvaranje jednog poglavlja je simbolična stvar i jasno je, na osnovu izveštaja EK, da Srbija uglavnom stagnira na evropskom putu, kaže novinar Zoran Ostojić.

- Srbija ne nazaduje, kao što je recimo slučaj sa Turskom, već stagniramo – kaže Ostojić. Dodaje da je ova stagnacija prouzrokovana pre svega nerešenim kosovskim pitanjem, ali i unutrašnjim pitanjima. Ovim tempom, kako ocenjuje, postaćemo članica tek 2035. godine.

Foto: TV Pink Printscreen

Srbija je daleko od priče o proširenju, ocenjuje Zoran Milivojević, karijerni diplomata. Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona u julu će, smatra, dosta toga rasvetliti, budući da je on inicijator ideje da Evropa prvo mora da reši svoja unutrašnja pitanja, pa tek onda da se bavi proširenjem.

Foto: TV Pink Printscreen

- Videlo se juče iz sastanka predsednika Vučića sa francuskim ambasadorom da su tokom Makronove posete važne tri teme: bilateralni odnosi, podrška reformama u Srbiji i normalizacija odnosa Beograd-Priština. Dakle, Mondolini nije pominjao proširenje ili podršku Srbiji na putu ka EU – kaže Milivojević za "Novo jutro".

#EU

#Novo jutro

'