AKTUELNO

U Crnoj Gori su se ponadali da mogu da proteraju crkvu i da crkvenu imovinu prodaju za placeve, rekao je istoričar Predrag Marković.

Komentarišući izveštaj Venecijanske komisije o predlogu zakona o verskim zajednicama u Crnoj Gori, Marković je rekao da je ovo mišljenje svakako potvrdilo da korišćenje ne može da se oduzme crkvi, mada, kako dodaje, još je nejasno čije je vlasništvo.

- U tom smislu, oni su računali da mogu da proteraju crkvu i da crkvenu imovinu prodaju za placeve. Ne verujem da im je ta crnogorska crkva toliko prirasla za srce – rekao je Marković.

Kako kaže, nije njima do crkve, već bi dodaje, hteli da otmu imovinu.

- Njima je samo do mržnje prema nečemu što je poslednji simbol srpstva u Crnoj Gori. Ne računajući desnicu u Hrvatskoj, malo gde se toliko ružnih stvari može čuti o Srbima nego u Crnoj Gori – rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, za sada, ovo je poslednji njihov projekat, žele, dodaje, da se konfrontiraju sa Srbijom kako bi zadržali i sačuvali neke poslovne pozicije i njihovo, kako kaže, malo finansijsko kraljevstvo.

- Ako ikada Milo ode sa vlasti, verovatno će da splasne i taj, takav, njihov nacionalizam. Oni imaju borbeni, malo fanatočan dinarski mentalitet – rekao je Marković.

Kako kaže, veliki je preokret što je njihov režim dve svetinje za Crnu Goru oborio u blato, jedna je kako kaže, Srbija a drugi Rusija.

- Nikada do sada nismo imali anti-ruski crnogorski režim. Uveli su im sankcije i članica su NATO pakta. Takvo napuštanje svoje tradicije je katastrofalno. Ne znaš šta im je još ostalo da napuste. Napustili su sve vrednosti koje su vekovno poštovali, a koje je današnji režim lagano ispustio – rekao je Marković.

Foto: TvPink Printscreen

Marković je rekao da nikada veća distanca nije postojala između Srbije i Crne Gore nego što je danas.

- Naša država ništa nije uradila na štetu Crne Gore, naprotiv. Nikada se nije desilo da potlačeni deo toliko napreduje u redovima okupatora. Oni su zaista prisiljeni da nasele Dedinje, Novi Sad i tako dalje – rekao je Marković.

Kako kaže, oni se hvale ogromnim učešćem u Drugom svetskom ratu, a šta bi, kako dodaje, trebali da kažu Srbi iz Krajine, koji su svi učestvovali.

Komentarišući proslavu državnosti u Hrvatskoj, rekao je da bi Tompson trebalo da bude zabranjen u svakoj normalnoj zemlji.

- Kitarović namerno podilazi najgorem delu svog glasačkog tela. Problem je što oni prosto vole da se pohvale time. Oni su pljunuli na najbolji deo svoje istorije, anti-fašizan, na čijoj strani su bili zajedno sa Srbima – rekao je Marković.

Kako kaže, sada žele svaku vezu sa Srbima da smanje, pa čak i, kako dodaje, ono što je dobro, i dodaje da je Oluja bila jedna tako jadna akcija, u kojoj je naša vojska bila ostavljena bez ičega.

#Crna Gora

'