AKTUELNO

Crnogorci pokušavaju da ograniče crkvu samo na Crnu Goru, trude se da stvore novi identitet, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink istoričar Predrag J. Marković.

- Od vremena najstrašnijeg anticrkvenog terora četrdesetih godina, nismo imali slučaj da neko udari na manastirska bratstva i sestrinstva i na crkvu na taj način. Zaista se ne usuđujem više da govorim o tome, jer sam se uvek smejao na pojam crnogorska pravoslavna crkva, jer niko od njih ne sahranjuje svoje preminule po crnogorskom takozvanom običaju, već se svi drže običaja Srpske pravoslavne crkve – rekao je Marković.

On je naglasio da posle ustaša niko nije radio sa Srpskom pravoslavnom crkvom to što danas radi Milo Đukanović.

- Pokušavaju da ograniče crkvu samo na Crnu Goru. Mi imamo čak vladiku koji nosi u sebi ime grada na severu Mađarske, jer je naša crkva dobacivala čak i do Slovačke. To što crnogorska crkva radi je zaista nešto što je poslednji korak u politici da se potpuno odvoje od Srba. Kralj Nikola se sigurno prevrće u grobu – rekao je Marković.

Marković je rekao da se Crnogorci trude da stvore novi identitet, i kako kaže, moraju da izmisle probleme kojih nikada nije ni bilo.

- Ovo je poslednja institucija gde su Srbi mogli da budu Srbi, a oni sada počinju da ih plaše, kao što je bilo u Hrvatskoj. Generacije rođene devedesetih uglavnom ne smeju da idu u crkvu i tamo nema puno mladih u crkvama u Hrvatskoj – rekao je Marković.

Ratko Femić, urednik političke redakcije u dnevnom listu Kurir, rekao je da se broj Srba u Crnog Gori svake godine smanjuje, i to ne zato što se Srbi iseljavaju, već kako kaže, zato što neki Srbi postaju Crnogorci.

Foto: TvPink Printscreen

- Skoro 30 odsto stanovništva se izjašnjava da govori i piše srpskim jezikom, a u Vladi Crne Gore nemate ni jednog Srbina. Čak je i nekim starletama zabranjeno da ulaze u Crnu Goru, zbog nekih veza sa kriminalcima – rekao je Femić.

Komentarišući proteste na ulicama Beograda, Femić je rekao da uvek očekuje političku ideju i nekoga za koga bi se moglo glasati, i dodaje da to sigurno neće biti određeni glumci i javne ličnosti.

- To što oni pretestvuju je legitimno. Ljudi izilaze na ulicu da pokažu svoje stavove, ali ja ovde konkretno ne vidim nikakvu političku ili ideološku potporu koja povezuje te ljude koji izlaze na proteste. Moj savet je da što pre naprave neki zajednički ideološki imenitelj i da se ne skrivaju političke ličnosti iza naroda – rekao je Femić.

#Crna Gora

#Politika

#Srbija

'