AKTUELNO

Objavljena je lista 150 advokata, koji će raditi kao branioci osumnjičenih i optuženih ili kao punomoćnici žrtava u postupcima pred Specijalnim sudom za zločine OVK u Hagu, ali se još uvek ne zna kada će biti podignute prve optužnice. Sagovornici Pinka sumnjaju da će taj sud uskoro početi sa radom, kao da će "krupni igrači" biti privedeni pravdi.

Danica Marinković, bivši istražni sudija Okružnog suda u Prištini, ističe da se zna samo da je sud formiran.

- Ko ih finansira i kada će početi sa radom sve je pod velom tajne. Već godinama - od 2016. imamo najave, ali nisu počeli sa radom – navodi Marinković koja kaže da je pesmista po tom pitanju, ali da se ipak nada nije u pravu.

- Ako su profesionalni nadam se da neće imati jednostran pristup. Ako su već dali zakletvu da budu savesni i nepristrasni onda bi trebalo da krenu sa mrtve tačke – dodala je naša sagovornica.

Kako je ukazala, tom sudu je dosatvaljeno dosta dokaznog materija i moglo bi se krene sa podizanjem optužnica.

Marinković strahuje da se, ipak, čekaju instrukcije mentora.

- Ako potpadnu pod uticaj doći će do odugovlačenja, biće prostora da optuženi manipulišu svedocima i dokaznim materijalom – ističe ona.

Advokat Svetozar Vujačić smatra da će to biti “farsa i od suda i od suđenja”.

- Scenario će biti takav da će sitne ribe biti procesuirane, a da će glavni igrači kao što su Tači i Haradinaj, Veselji, Klinton, Kušner i Vesli Klark biti daleko od suda – rekao Vujačić.

Kako dodaje, njemu nije ni palo na pamet da se prijavljuje i učestvuje, kako je rekao, u tom cirkusu.

#OVK

#Sud

'