AKTUELNO

Prištinski advokat Arianit Koci očekuje da prve optužnice Specijalnog suda za zločine pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova budu podignute do jeseni ove godine.

Na prve optužnice čeka se inače od 2015. godine, kada je pod okriljem Evropske unije formiran Specijalni sud, nakon izvežtaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija. Sud, međutim, trenutno nema ni tužioca, posle odlaska Švendimana.

Prištinski mediji su u međuvremenu špekulisali da je na mesto glavnog tužioca Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalnog tužioca na Kosovu izabran amerieki tužilac Džek Smit, kao i da je on navodno tražio godinu dana vremena kako bi se upoznao sa predmetima i procedurama Specijalog suda.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijaneia je, međutim, praktično demantovala da je tužilac, a time i Smit, izabran:

- Procedura imenovanja novog specijalog tužioca je i dalje u toku - potvrdila je Kocijančić.

Arianit Koci, inače jedan od 40 akreditovanih advokata Specijalnog suda, rekao je prištinskim medijima da je zvanični početak rada Suda je usko povezan sa podnošenjem optužnica.

Prema Kocijevim rečima, u Sudu su u međuvremenu počeli da rade na obezbedivanju naselja u Hagu i na pripremi svojih timova.

#OVK

#Sud

'