AKTUELNO

Isplivali šokantni delovi njene biografije!

Na društvenim mrežama pojavila se priča koja se prenosi brzinom svetlosti, a koju je zabeležio kontroverzni pisac iz Herceg Novog Filip Radulović. Američka državna sekretarka Medlin Olbrajt rođena je 15. maja 1937. u Pragu kao Mari Jana Korbelova. Te godine, njen otac bio je čehoslovački diplomata u Beogradu, odakle je 1939. morao da ode.

Prva žena u istoriji Sjedinjenih Američkih Država na mestu državnog sekretara, kako piše Radulović, povezana je sa Beogradom ljubavnom vezom koju je započela sa izvesnim Njegošem iz Nikšića.

On se čak pita da li je zbog ove veze, koja se nije završila slavno, Olbrajtova zamrzela Srbe. Navodno je ova priča objavljena u 127 domaćih i svetskih listova, a sudeći prema interesovanju, preti da ugrozi Klintonovu oralnu aferu iz Ovalnog kabineta. Priča glasi ovako:

- Ne mogu da griješim dušu Medlin je prema nama Njegoševim drugovima, bila veoma galantna. Čašćavala nas je često bozom i kolačima u tada popularnoj poslastičarnici „Korzo". Njegoša je bilo sramota da nas žena čašćava i često je izbjegavao zajedničke izlaske. Medlin je insistirala da se viđamo. Tek kasnije sam saznao i zašto. Ona je stvarno voljela „Njegoša", bio je najljepši od svih nas, ali i najstidljiviji. Ubjeđivala ga je da mu kupi odijelo da ne ide u suknenom. On je to odbijao energično. Bio je ponosan i danas je ostao takav. Za dan američke državnosti 1954. ambasada je u Beogradu pravila prijem. Medlin je na prijem kao kćerka čehoslovačkog ambasadora povela i Njegoša. Zamislite svi u odijelima, frakovima, Njegoš u crnogorskoj suknenoj nošnji. Na tom prijemu je upoznala majora Atertona, koji je za vrijeme rata bio u štabu kod Draže Mihailovića, da bi kasnije bio postavljen kao vrstan poznavalac naših prilika, za američkog vojnog atašea. On je od nje bio dosta stariji, ali je stari lisac brzo osjetio njenu pohotljivost i počeo da plete mrežu. „Njegoš" je tih dana otišao na ferije. Ona mu je na stanici stavila ruku na stomak i saopštila da je trudna. On se mučenik trgao, kao opečen sklonio je ruku. Već je naslućivao da ona pomalo voli da švrlja, - ležerno i strasno upozoravajući četrdeset godina mlađu suprugu Dušku da pred novinarom pokrije koljena pripovijeda nove pikanterije u priči koja lelujavo titra po ivici stvarnosti. Onda je nastavio priču:

Foto: Printscreen YouTube/KosovaPress

- Tog ljeta „Njegoš" je na selu u okolini Nikšića vrijedno radio sa rodbinom na skupljanju ljetine. Otac i stric su mu, kada je pošao za Beograd, kupili novo hangar odijelo. Blistao je, visok, zgodan, crn, manekenskog hoda. Djevojke su se po Knez Mihailovoj za njim okretale. Kod kafane „Zagreb“ samo nekoliko dana po povratku, susreo je i Medlinku. Dan prije toga njegov najbolji drug mu je saopštio da je Medlinka spavala sa četvoricom njegovih drugova. Njegoš je htio da prođe pored nje, ali se ona ispriječila - tada su otišli do Skadarlije i koliko je meni poznato više se nikada nijesu viđeli, iako je ona i 1957. godine bila u Beogradu i kraće vrijeme radila u američkoj ambasadi, - tvrdi Radulović.

Te iste večeri Njegoš je otišao u sobu kod svog najboljeg druga Nikole Tomanovića iz Cuca, koji se pravdao da je čuo da su ona i Njegoš raskinuli priznavši da ga je mlada Korbelova 15 dana povela na izlet u Bukovičku Banju kod Aranđelovca. Čuo sam da Medlin i dan danas obožava kiselu Knjaz Miloš. Nikola mu je te večeri rekao da je Medlin spavala još sa Draganom Nikolićem iz Paraćina, Mićom Kebarom iz Bileće i Božom Sekulićem iz Bijelog Polja - kategoričan je Radulović tvrdeći da su i njemu kasnije sva četvorica potvrdila da su vodili ljubav sa vatrenom Madlinkom. Nadahnuto i sočno, biograf seksualne akrobatike Josipa Broza, ređa niz pikantnih detalja ove nikšićko-češke ljubavne romanse.

- Major Aterton, koji je dosta bio stariji od Olbrajtove, iz prikrajka je nekoliko mjeseci vrebao priliku da joj se približi. Svakodnevno je obasipajući nježnostima. Očajna Medlin mu se povjerila da je u drugom stanju. Stari, previjani obavještajac joj je obećao da ništa ne brine i da je dijete njegova briga. „Udomićemo ga u Los Anđelesu kod mojih bogatih prijetelja. Ona je glumica on producent, godinama su u braku, a nemaju djece".

Foto: Tanjug AP

Medlin je pristala i godinu dana kasnije se i vjenčala sa majorom Atertonom, koji joj je postavio rame za plakanje. Aterton je bio veoma uticajna ličnost u obavještajnom svijetu i on je poslao predlog za Medlin da se upiše u obavještajni koledž CIA u Australiji. Taj predlog je prošao, ali ne i Medlinka. Na prvom psihokvalifikacionom testu od mogućih 100 bodova Olbrajtova je dobila svega 25 i naravno nije mogla biti upisana. Tada je Aterton zaposlio kao činovnika u američkoj ambasadi u Beogradu. Mislim da su njih dvoje u braku živjeli oko dvije i po godine. On je Medlinki bio odskočna daska za dalje napredovanje i usavršavanje. Ubijeđen sam da, iako nije uspjela da se upiše u Obavještajnu školu, već tada preko Atertona postala CIA saradnik, a kasnije i stalni član, jer je naša Udba otkrila, za vrijeme njenog službovanja u američkoj ambasadi u Beogradu, da se bavi špijunažom. Možda je zbog toga i napustila Beograd i ona i Aterton i danas nas i mrzi zato što se u nekoliko aspekata ovdje nije ostvarila - veli Radulović.

#Medlin Olbrajt