AKTUELNO

Predsednika Vučića u Bratislavi očekuje mučan susret, neće mu biti ni malo lako, složili su se za NOVO JUTRO televizije Pink, Aleksandar Apostolovski, novinarom "Politike" i Radeta Dragović, novinar "Večernjih novosti".

Komentarišući susret predsednika Vučića i Tačija, koji treba da se dogodi danas u Bratislavi, Dragojević je rekao da Vučića čeka mučan susret, kao i da mu neće biti ni malo lako.

- Vidimo rezultate i Briselskog dijaloga i svih pokušaja da se dođe do nekih kompromisa, međutim, to nije lako. Ako u nešto možemo biti sigurni, to je činjenica da se ni do kakvog kompromisa niti dogovora neće doći lako – rekao je Dragojević.

Novinar “Politike” Aleksandar Apostolovski, rekao je da bi sastanak u Bratislavi trebalo da bude pokušaj odmrzavanja zamrznutog dijaloga, ali, ističe da će teško do toga dođi.

Foto: TvPink Printscreen

- Tači je nedvosmisleno izjavio da neće ispunitii ono što je zapravo, ključ Briselskog sporazuma, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština i više puta sam ponavljao da je upravo poštovanje i potpisivanje Zajednice srpskih opština, neka vrsta zaštite, pre svega srpskih interesa. Međutim, kako do toga ne dolazi, vlasti u Prištini su se podigle dotle, da su formirali takozvanu vojsku Kosova, optužbi za navodni genocide, pa do upada ROSU na sever Kosova – rekao je Apostolovski.

Kako kaže, očigledno je koja strana blokira dijalog. Dodaje da su to nedvosmisleno vlasti u Prištini.

- Vlasti u Beogradu su pokazale, ako ništa drugo, da poštovanjem svih međunarodnih sporazuma i nezazivanjem incidenjata stiču jedan moralni kapital koji nije za potcenjivanje – rekao je Apostolovski.

Dragojević je istakao da je i trenutak u kome se se ovo događa veoma specifičan, EU posle izbora za Evropski parlament se konsoliduje i traži neku novu putanju kuda će ići, a sa druge strane, kako kaže, velike sile čvrsto stoje na svojim stanovištima.

Foto: TvPink Printscreen

- Ono što je nama najvažnije, čeka se neki znak Amerike, neki jasan signal vlastima u Prištini, da se primire, smire i da dovedu do smirivanja tenzija. Pod tim podrazumevam takse, upade policije koji ništa ne donose. Ne bi smeli da se ponavljaju ovakvi scenariji – rekao je Dragojević.

Apostolovski je dodao da neće samo SAD, iako su jedan od ključnih faktora, ali ne moraju, kako kaže, da budu jedini koji će nešto odlučivati.

- Mislim da će ovo prebijanje ruskog državljanina na Kosovu prilično iznervirati Moskvu, pa smatram da će još sa jačim intenzitetom posmatrati dešavanja na KiM – rekao je Apostolovski.

#ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI

#Bratislava

'