AKTUELNO

Sumnja se da je vlasnik firme Bastaću predao 10 miliona nakon što mu je opština uplatila 58 miliona za obavljene usluge.

Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, napravio je dil sa firmom „Codex“ kako bi opštinskim novcem (koji pripada građanima) finansirao svoje besmislene proteste u centru Beograda, pišu beogradski mediji.

Bastać, koga odnedavno zovu „specijalac sa Trga“, angažovao je firmu „Codex“ za poslove redovog čišćenja zgrada za potrebe opštine Stari grad i na račun te firme za samo nekoliko meseci uplationeverovatnih 58.341,082,15 dinara. Ukupan prihod firme u tom periodu bio je oko 240 miliona od poslovanja sa 500 pravnih lica. Zanimljivo je da je petina novca legla upravo sa računa opštine Stari grad.

Istražni organi pozabavili su se poslovanjem opštine sa tom kompanijom, pošto je primećeno da je sa računa „Codexa“ kroz više transakcija prebačeno ukupno 10 miliona dinara na lični računvlasnika firme Ljubinka Radisavljevića. Naš izvor iz istrage tvrdi da se osnovano sumnja da je Radisavljević taj novac prosleđivao Bastaću, koji svaki taj dinar koristi za organizovanje rušilačkih akcija po centru Beograda.

- Analizom prometa u vezi sa odlivom sa računa uočeno je da je u periodu od dva meseca sa računa „Codexa“ transferisan iznos od 10 miliona dinara na račun njegovog vlasnika po osnovu drugihtransakcija građana. U tom periodu, na račun vlasnika u zaokruženim iznosima transferisano je od 400.000 do 700.000 dinara. Činjenica da se u kratkom periodu novac nekoliko puta transferiše sa računa firme na lični račun vlasnika bez jasne ekonomske opravdanostiukazuje na elemente krivičnog dela poreske uprave. Indikativno je i da takav tip izvlačenja sredstava nije bio praktikovan u pomenutom preduzeću pre nego što je započelo saradnju sa opštinom Stari grad. Stvari su ovde vrlo jasne, novac građana se izvlači iz opštine i koristi za finansiranje Bastaćevih suludih akcija - navodi izvor iz istrage.

Slučajnost?

Zanimljivo je da se sedište kompanije „Codex“ nalazi u istoj zgradi u kojoj su i prostorije Demokratske stranke Voždovac.

Veza sa Bojovićevim klanom

- Marko Bastać je u bliskoj rodbinskoj vezi sa Milošem Bastaćem zvanim Skarfejs, pripadnikom kriminalne organizacije Luke Bojovića, koju je nakon hapšenja Bojovića u Španiji preuzeo njegov saradnik Filip Korać - tvrdi sagovornik „Alo!“a.

#Krađa

#Marko Bastać

#Novac

'