AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da mu je drago da se novinari bave svim temama i da se on zalaže za slobodu medija i demokratije.

Lončar je ovo izjavio posle napada bivšeg načelnika kriminalističke policije Rodoljuba Milovića na njega, a koji je u jednom intervjuu rekao da je ministar vršio pritisak na svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka u postupku protiv Zemunskog klana, kao i to da je njegova supruga posredovala u pregovorima između člana Šarićeve grupe i nadležnih organa.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Podsećamo da je Darko Šarić, na jednom suđenju, upravo Milovića označi kao "Generala Papaju".

- Mislim da je jedina odgovorna stvar kojom ja ovom prilikom apelujem, tražim i insistiram da nadležni organi sve to ispitaju i da izađu, jer istine ne mogu da budu dve. Može da bude samo jedna istina – smatra Lončar i dodaje da nadležni treba da izađu sa proverom svakog detalja koji je iznet.

Lončar kaže da razume strategiju pitanja i kako je ko motivisan da dobije te informacije.

- Mislim da su nadležni organi jedini relevantni da daju odgovor. Zašto ja da se oglašavam pored nadležnih organa? – upitao je Lončar.

Kako dodaje, 2010. godine je bio odeljenski lekar u Urgentnom centru koji se presvlačio u hodniku.

- Iz vaše priče proizilazi da ja tada naređujem i Saši Vukadinoviću i Mikiju Rakiću i Miljku Radisavljeviću i Borisu Taduću, gde će i ko i šta da radi. Te godine Milović je najmoćniji policajac u Srbiji, od koga samo američka služba krije da ne zna koji će se slučaj raditi protiv Šarića – kazao je Lončar i još jednom istakao da ne postoje dve istine.

Zbog čega Milović nije podneo nijednu krivičnu prijavu?

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, povodom pomenutog slučaja rekao je da je Rodoljub Milović sedam godina bio načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije, a godinu dana zatim i načelnik Uprave kriminalističke policije.

- U dve ili tri različite vlasti, sa više različitih opštinskih i specijalnih tužilaca, sa svim ovlašćenjima da sprovodi sve istrage. Bio je šef radne grupe koja se bavila istragom o ubistvu premijera Zorana Đinđića. Obavljao je sve te dužnosti. Meni se kao ministru unutrašnjih poslova postavlja pitanje zašto za deset godina nije napisao nijednu krivičnu prijavu koja se toga tiče – kazao je Stefanović i dodao:

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Slušali smo od njega u javnosti kako je Brano Mićunović iz Crne Gore jedan od najvećih kriminalaca ovog regiona. Sada kaže da je pogrešio i da Brano Mićunović nije kriminalac. Ljubiša Buha Čume mu je zvanično bio u poseti u zgradi MUP-a nego što ja viđam saradnike iz kabineta, i nije bio sam.

Stefanović kaže da je to jako zanimljiva stvar i upitao gde su dokazi o optužbama.

Ja sam vrlo uporan čovek. Niko nije pitao Milovića zašto nije napisao prijavu? Što se nije borio u to u šta veruje?

Stefanović ističe da Tužilaštvo ima pravo da samostalno sprovodi istrage, oni imaju slobodu da samostalno sprovodi istragu kako je u skladu sa zakonom.

- Kada pogledate rezultate zaplene droge tada i danas, zaplena je bila tona i oko tone, a sada iz godine u godinu iznosi preko četiri tone. Pogledajte ko je tada bio na slobodi, a ko se od 2014. pa do danas našao iza rešetaka - napomenuo je Stefanović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

#Zlatibor Lončar

'