AKTUELNO

Probelem sa “štapom i šargarepom” je taj što mi nismo dobili nikakvu šargarepu, ocenjuju gosti Novog jutra.

Edvard P. Džozef objavio je na sajtu časopisa "Forin polisi" autorski tekst kao predlog "nove zapadne strategije" za Kosovo, po principu "štapa i šargarepe".

Džozef, koji je inače vanredni profesor američkog Univerziteta Džon Hopkins, i u tekstu tvrdi da je Srbiji za priznanje nezavisnosti Kosova umesto "kompenzacije" potrebno ponuditi "afirmaciju", odnosno značajne ustupke i finansijsku i vojnu pomoć SAD.

Prof. dr Predrag Marković ovaj tekst ocenio je kao jednu vrstu isprobavanja i ispivanja terena, ali takođe naglašava da još uvek nije jasan koncept “štapa i šargarepe”.

Foto: TvPink Printscreen

- Probelem sa “štapom i šargarepom” je taj što mi nismo dobili nikakvu šargarepu. Srpska strana je do sada uglavnom dobijala štapove, tako da moramo da vidimo šta je šargarepa. Dosta jadno to deluje. Ne verujem da bi se bilo koja vlast u Srbiji zbog šake dolara odrekla bilo kog principa koji podrazumeva teritorijalni integritet – ocenjuje Marković.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša kaže da za sada nema nikakvih novih informacija, pa i on takođe ocenjuje da je reč o “probnim balonima”.

Foto: TvPink Printscreen

- Mislim da je pozicija Srbije jako stabilna u ovom trenutku što se pregovora tiče. Oni sada kreću svoje delovanje prema EU i tu sada pokušavaju da se napravi manevar. Vidimo da je došlo do potpunog zaokreta u evropskoj politici – objašnjava Beriša, koji takođe ocenjuje da brzog rešenja nema.

- Došlo je do potpunog zaokreta u evropskoj politici prema zapadnom Balkanu. Ovo je jedna opšta planska aktivnost, a očekivati je da ovih dana imamo svakim danom nešto novo – doaje Beriša.

On je politku koja se vodi na Kosovu nazvao “nerazumnom”, najviše misleći na takse koje su uvedene prema robi iz Srbije.

- Zamislite da Kosovo preti Alabaniji da će da uvede takse na njihove proizovde – navodi on.

Po novinaru Jakši Šćekiću ne treba davati veliki značaj tekstu koji je objavljen na sajtu.

Foto: TvPink Printscreen

- To bi bilo kao kada bi iz novina i tabloida zaključivali kakva je situacija u Srbiji. Toga će uvek biti i uvek je bilo, čak su se pojedine novine čekale – ocenjuje Škekić, ali upozovava da se Trapmova adiministracija polako seli na tribine kada je reč o Kosovu.

- Tramp je otvorio mnogo toga, i Kinu, i Rusija i Venecuela. Njemu treba uspeh u spoljnoj politici. Očigledno je shatvio da po pitanju Kosova ne može brzo da postigne neki uspeh. Postoji i teorija da je u interesu Rusije i Amerike da EU bude što slabija, i da će EU da slomi zube na ovom problemu – objasnio je Šćekić.

#Kosovo

#Politika

#Srbija

'