AKTUELNO

Na sastanku sam izneo svoje brige i da je pred nama težak period, Međutim, treba da se borimo i izvučemo maksimum za naš narod na Kosovu i Metohiji, rekao je nakon sednice sabora SPC predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se na sastanku obratio članovima Sabora, sa kojima je imao priliku da razgovara na temu aktuelne situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i drugim pitanjima od značaja za Srbiju i srpski narod uopšte, kao i za odnose države i crkve.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Nakon sastanka sabora SPC predsednik Vučić se obratio medijima i tom prilikom je rekao da je sa vladikama razgovarao više od dva i po sata i dodao da je razgovor bio otvoren i iskren i da su na njemu iskazali veliku zabrinutost i brigu o budućnosti Kosova i Metohije.

- Složili smo se da treba da poštujemo različitosti, ali i o našim međusobnim odnosima. Govorili smo i o odnosima sa Republikom Srpskom. Govorili smo i o tome da svakoga dana gubimo mnogo ljudi u Srbiji i da su to stvari o kojima moramo da radimo - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je rekao da je sastanak bio veoma važan, i da je upozorio da u skorijoj prošlosti nismo bili u saglasju sa realnošću, i da nas je to skupo koštalo.

- Crkva je važan društveni činilac koja treba da ima svoje stavove. Ona je oduvek pomagala narodu, na svim teritorijama koje su naseljene našim narodom - rekao je Vučić, i dodao da je pred nama ipak veoma težak period.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije je istakao da je SPC pomagala opstanak našeg naroda gde je bio ugrožen, posbeno na KiM.

- Pred nama je težak period, izneo sam sve svoje brige. Mislim da je patrijarh Irinej razumeo. Jedan od vladika je rekao: „šta god da uradiš Vučiću, bićeš svima kriv“ i ja sam odlično razumeo. Moje je da nastavimo da se borimo, izvučemo maksimum, borimo se za mir, da ne pristajemo na ucene – rekao je Vučić.

On se zahvalio Dodiku koji je bio veoma korekatan i koji je razumeo državnu poziciju Srbije, iako je mogao i večeras na saboru da stiče političke poene.

- Verujem da će moći da se radujemo ekonomskim uspesima i da nam to budu ključne teme – istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Patrijarh Irinej je rekao da su dva i po sata razgovarali sa predsednikom Srbije o problemima koje imamo kao narod, država i kao crkva.

- Najviše smo vremena posvetili razgovoru o Kosovu i Metohiji. Konstatovali smo da je po tom pitanju sve veoma neizvesno, da iako je naša ljubav prema Kosovu trenutno jedino što imamo, jer drugi igraju oko kuće, da nikako nećemo posustati od odbrane Kosova - rekao je Patrijarh.

Dodao je da ostaje da vidimo koliko će se u tome uspeti.

- Bitno je da imamo razumevanje. Naš predsednik se junački bori i za Srbiju i za Kosovo. Ne sumnjamo u njegove dobre namere i njegov trud. Divim mu se i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da svoju ulogu odigra na najbolji način. To je i moj i stav crkve – rekao je Patrijarh.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je istakao da je ovo bila prilika da se najotvorenije razgovara o svim pitanjima državne i nacionalne politike, a crkva tu ima veliku ulogu.

- Ovo je bio veoma otvoren razgovor, video sam veliku iskrenost u pristupu. Mislim da je ovo dobro i koristino da se na ovom nivou i u ovom kapaictetu vode dijalozi i utvrde zajednički stavovi, jer bez zajedničkog stava svih Srba ne može se ništa rešiti – istakao je Dodik.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekao, važno je da su došli do saglasja da treba da se održi dijalog.

Predsednik je danas ranije zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi.

Predsednik je povodom sabora takođe izjavio da se uopšte neće libiti da onima, koji su tražili njegovu anatemu i govorili o njemu najlošije stvari, odgovori, ali kako je rekao, ne uvredama, nego činjenicama. Predsednik je dodao i da će govoriti o budućnosti Srbije.

Zasedanju Sabora, u Patrijaršiji, prisustvuje i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, takođe na poziv srpskog patrijarha.

#Aleksandar Vučić

'