AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon završenog samita u Berlinu rekao da je zaključak da se razgovori nastavljaju u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske, o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog.

- Imali smo seriju teških sastanaka, ono što možemo da izrazimo kao delegacija je zahvalnost kancelarki Merkel i predsedniku Makronu. Oni su bili racionalni i pokušali da pronađu rešenje za stabilizaciju dijaloga – kazao je Vučić. Kako dodaje, jasno je da je jedini uslov Srbije bio da takse budu povučene.

- Neki su smatrali da su od dijaloga važnije takse - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, iznenadili su se oštrinom i napadima od strane Albanaca i Zvizdića.

-Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KiM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao - rekao je Vučić novinarima. On je ukazao da RS nije nikakva loša tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Videlo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS, kao i da nema nikakvih izvršnih ovlašćenja za ZSO.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

- Trudili smo da se ponašamo ozbiljno i odgovorno. Razumeli smo sve ono što se krilo ispod žita - istakao je Vučić.

Kako kaže, suština je to što će se pre Poznanja u Parizu odviti još jedan sastanak i to 1. ili 2. jula.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nisam srećan što neko smatra da su takse u 21. veku nešto normalno. Zahvalan sam našim domaćinima što su izdvojili ogroman trud - naveo je Vučić.

Vučić je istakao i da je, nekima koji su zahtevali i tražili da se vidi kako da izgleda neki finalni sporazum, rekao da ne dolazi u obzir da nas neko uslovljava bilo čime i da zato postoje razgovori i pregovori, a ne njihov spisak želja.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da je zaključak taj da se nastavljaju razgovori uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske.

Komentarišući izjave Haradinaja, Vučić je rekao da je Merkel brzo informisana o toj izjavi i da problem nije u EU.

- Kada govorite o taksama tu ne vidim našu krivicu. Sada se u Srbiji mnogi raduju statusu kvo. Ja nisam zadovoljan - naglasio je Vučić i dodao da neće mirno spavati zbog zabrinutosti za srpski narod na KiM.

Naglasio je i da ne misli da je "bilo šta propalo", navodeći da je bolje kada ima razgovora, nego kad ga nema.

-A, da li očekujete čuda? Čuda se u životu ne dešavaju. Jedanput ili dva puta se dogodi da tim iz istočne Evrope uzme Kup šampiona 1990. i 1991. i to, ovog puta na penale, i to se neće ponoviti u narednih 30 ili 50 godina...Tako da pustite čuda, ovo je relanost, vidi se da se nalazimo u teškoj i ozbiljnoj sitaciji i moramo da se ponašamo odgovorno i da vodimo računa o budućnosti našeg naroda - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio i da su svi tražili ukidanje taksi i da to nije zahtev od juče, kao i da su predstavnici Hrvatske i Slovenije bili korektni i da ne može ništa da im se zameri.

Na pitanje novinara, pošto je srpska delegacija imala i kraće tet a tet razgovare sa Makronom i Merkelovom, da li hoće o tome da govori, predsednik je rekao da se naša delegacija više puta izdvajala sa njima dvoma i razgvarala, kao što su to činili i albanski predstavnici, ali, kako je dodao, nije fer da o tome javno govori.

-Nastavićemo da radimo. Mislim da su oni dobro razumeli koliko je teška situacija na Zapadnom Balkanu i koliko je truda potrebno da uložimo da bi se problemi rešili - istakao je Vučić.

-Ovde smo se borili za Srbiju na pristojan i civilizovan način, naš posao je da se borimo za naš narod i za narod na KiM - rekao je predsednik Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Berlin

#Sastanak

'