AKTUELNO

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je za ruski državni kanal "Rusija 24", da svet neće zaustaviti nesreću na Balkanu ako dopusti stvaranje "velike Albanije".

- Ono što dozvolite Albancima, moraćete dozvoliti i Srbima. Ako hoćete da rešavate albansko nacionalno pitanje, i Srbi će rešiti svoje nacionalno pitanje. Mi drugog puta nemamo. Zato, kada govorite o Kosovu, nemojte ga izdvojiti iz celine srpskog pitanja. Mi moramo da rešavamo celokupno srpsko nacionalno pitanje, uključujući Kosovo i Metohiju, a ne bez njega. Predstavnici međunarodne zajednice moraju da imaju razumevanja za srpske probleme - rekao je on.

Vulin je naglasio da i pored toga što u Srbiji ne postoji konsenzus po pitanju Kosova i Metohije, interes Srbije je da zaštiti Srbe na Kosovu.

- Dok su Srbi na Kosovu i Metohiji, možemo nešto da učinimo. Ono što je za nas vrlo važno, velike i moćne zemlje kao što je Rusija, moraju da prepoznaju da se stvara 'velika Albanija' - kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, svi Albanci, izuzev dve opštine koje su u centralnoj Srbiji, nalaze se u jedinstvenom političko-bezbednosnom okruženju NATO pakta.

- Kada Severna Makedonija postane članica NATO pakta, a to se očekuje već u ovoj godini, svi Albanci će živeti u jedinstvenom političko-bezbednosnom okruženju. Oni traže formalizaciju svog prostora granicama. Sve zemlje na koje gledaju ćute. Crna Gora vrlo često napada Srbiju, ali ne i 'veliku Albaniju', iako ona hoće da uzme deo njene teritorije. I Severna Makedonija će vrlo često napadati Srbiju, priznaje Kosovo bez ikakvih problema, a polovina njene teritorije je na putu 'velike Albanije'. Svi ćute, samo Srbija govori - izjavio je Vulin.

Upitan da li Srbija kao vojno neutralna zemlja ipak razmišlja o tome da bude član NATO, Vulin je odgovorio da "dok je predsednik Vučić vrhovni komandant Vojske Srbije i dok sam ja ministar odbrane možete biti sigurni da nikada nećemo ući u NATO pakt, makar bili i poslednja zemlja u Evropi koja nije članica NATO pakta".

- Mi smo samostalna i slobodna zemlja i odlučili smo da tako i ostane. Srbi kažu - za mir ćemo uraditi skoro sve, a za slobodu ćemo uraditi sve. Mi smo prva srpska administracija od 2000. godine koja se nikome ne izvinjava zato što je Rusija njen prijatelj. Mi ne govorimo o našim istorijskim i kulturnim vezama. Mi smo prijatelj Rusije, buduće Rusije - ekonomski, vojnički, politički jake Rusije, Rusije koja je prijatelj mog naroda. Mi nismo grupa entuzijasta zaljubljenih u istoriju, mi smo za zajedničku budućnost naših naroda - poručio je Vulin.

Ocenjujući trenutno stanje u Vojsci Srbije, on je rekao da je bolje nego što je bilo zahvaljujući sporazumu između predsednika (Aleksandra) Vučića i (Vladimira) Putina, koji je nama otvorio sva vrata u Rusiji.

- I to govori koliko su važni lični odnosi između ljudi, kad vidite odnos dva čoveka koja se razumeju, beskrajno poštuju i veruju jedan drugom - zaključio je Vulin.

Vulin je na poziv ruskog kolege Sergeja Šojgua učestvovao na Osmoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

#Aleksandar Vulin

#Velika Albanija

'