AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da opoziciji ne smetaju izborni zakoni, već nedostatak podrške građana i da zato hoće vlast na ulici, a plase se izbora.

Povodom zahteva opozicije za fer izborima i sređivanja biračkog spiska, Vesić je u intervjuu za Kurir rekao da su sva izborna pravila doneta za vreme vlasti Borisa Tadića i da je u tim izbornim uslovima pobedio SNS.

On je podsetio i da 2012. SNS nije tražio Tadićevu ostavku, već izbore.

- A opozicija sad protestuje, jer im se ne sviđa što je Vučić predsednik, Vesić u Beogradu, Ana Brnabić premijer... Oni ne razumeju demokratiju, pobeđuje se na izborima - poručuje Vesić.

On smatra i da je nedavni incident ispred Starog dvora nastavak politike fašiste Boška Obradovića i njegovih pomagača koja se ogleda u nasilju nad ženama, političkim neistomisljenicima i novinarima.

- Kakva je razlika između upada u javni servis i pretnji novinarima motornom testerom, vešala koja su nosili na Terazijama, pretnje Ani Brnabić da će da je siluju ili vređanja Maje Gojković, Irene Vujović - retorički pita Vesić.

Povodom optužbi da je on naredio ženama da izađu ispred Starog dvora, Vesić kaze da je to zato što oni tako razumeju odnos muškaraca i žena.

- Oni su ulaskom prekinuli tu radionicu i te žene su izašle - kaže Vesić.

On ističe i da je laž da su došli da predaju pismo na pisarnici, jer je pisarnica Skupstine grada na Trgu Nikole Pašića.

- Šta radi Obradović u Skupstini grada Beograda, on je odbornik grada Čačka - podseća Vesić i dodaje da on nije dolazio da preda neko pismo već da upadne u gradsku kuću.

- Nasilje je jedina njihova politika - ocenjuje Vesić i pita da li su ponudili rešenje za KIM, bolju poziciju Srbije u međunarodnoj zajednici, bolji model dovođenja investirora, posto je, kako ukazuje, Vučić za ovih sest godina otvorio 200 fabrika...

Vesić kaže i da bi im pametnije bilo da se potrude da ubede birače da imaju bolje ideje i da pokusaju da pobede vlast na izborima nego ovo što rade.

- Ali tu počinju njihovi problemi, jer ušta da ubede birace kada politiku nemaju - ukazuje on.

Povodom prednji upadima u redakcije, Vesić kaze da su za Dragana Đilasa dobri mediji samo oni koji dobro pišu o njemu, kao i da su ga mnogi dok je bio na vlasti optuživali da potpuno kontroliše medije.

Vesić navodi da je u vreme Borisa Tadića i Djilasa uhapšen urednik Glasa javnopsti Slavoljub Kačarević, Olivera Zekić saslušavana, zatvorena Borba, smenjena Ljiljana Smajlović....

- Đilas je kao državni funkcioner bio vlasnik Presa i trgovao sa javnim servisomi Studiom B - naveo je on i dodao da lideri SzS ne razumeju da privatni mediji imaju pravo na politički stav.

- Đilas misli da ima pravo da disciplinuje privatne medije. Zato oni odlaze pred Pink, što je skandalozno - smatra Vesić.

- Obradović je fašista, a u takvim sistemima postoji jedno telo koje usmerava sve medije, kao ono koje je vodio Gebels u nacističkoj Nemačkoj. To je Obradovićev i Djilasov san. E taj fašista Obradović sada je postao lider SzS, a njegov ideolog Dimitrije Ljotić je pisao da su stranke zlo, da je demokratija isto što i komunizam, da svaki narod treba da ima samo jednog vođu. Nema opozicije u Evropi koju vodi fašista - ukazuje Vesić.

On je ocenio i da se demonstracije odrzavaju sa namerom da se oslabi Vučićeva pozicija i napredak Beograda u pregovorima o KiM, a kao drugi razlog vidi to da se oteraju strani investitori.

- Evo danas neko u Folksvagenu razmislja da li da dođe u Srbiju. Zamislite da ste investitor koji treba da ulozi milione u neku zemlju i onda vidite nekog ludaka kako s motornom testerom ulazi u državnu televiziju. Pobegli biste glavom bez obzira - kaže Vesić, ističući da je njihova politika "sto gore, to bolje" i da ne razmisljaju da je naš nacionalni interes da resimo pitanje KiM.

Navodi i da Đilas preti investitorima i pita šta će biti sa 200 000 radnika ako oni odu. Upitan da li očekuje vanredne parlamentarne izbore, kaze da s se nada da će ih biti.

- Izborima se u demokratiji rešavaju konflikti, a naš stranacki interes je da izbori budu sutra. A da li su oni i drzavni interesi, odluka će zavisiti od situacije na KIM, u međunarodnoj zajednici, investicija - naglašava Vesić.

Što se tiče guzvi u Beogradu, objašnjava da svi veliki gradovi imaju velike radove i velike guzve, ali da se u Beogradu decenijama ništa nije radilo i da zato može da razume građane sto nisu navikli na velike radove. Kada je reč o gondoli, navodi da postoji mnogo tvrđava na svetu gde postoji gondola, kao i da je povodom ovog projekta konsultovana i struka

#Goran Vesić

'