AKTUELNO

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, ocenio je da je Boris Tadić priznanjem da je tadašnja vlast prisluškivala političke protivnike pokazao da se za vreme njegove vlasti zloupotrebljavala državna funkcija.

- Dobro je da je Boris Tadić juče priznao da su nezakonito prisluškivali Aleksandra Vučića i druge ljude, uključujući i mene. Na taj način je priznao šta se sve dešavalo dok je on bio na vlasti, da je sve to rađeno nezakonito. Ja sam bio lični protivnik Borisa Tadića i svi oni koji ga poznaju znaju koliko je mene mrzeo čitavog svog života – rekao je Vesić i dodao:

Aleksandar Vučić mu je politički protivnik, tako da je spojio ličnog i političkog protivnika da bi mogao da ima informacije i o jednom i o drugom. Boris Tadić je to radio potpuno nezakonito, to je sada potpuo jasno, jer ne postoji nijedan dokaz o tom prisluškivanju koji je sačuvan tamo gde se to vršilo, sačuvan je na drugim mestima.

Vesić za Novo jutro TV Pink kaže da po našim zakonima, kada vas neko prisluškuje i kada se to završi, a ukoliko se ne pokrene postupak, dužan je da vas obavesti o prisluškivanju, jer je tako u zakonu.

- Naravno da o tome nikada nismo obavešteni ni ja ni gospodin Đukanović ni gospodin Vučić, jer je ta operacija bila tajna. Onog časa kada je 2012. godine Aleksandar Vučić izabran za prvog potpredsednika Vlade, oni su brže bolje pokušali da unište sve dokaze o tome i da pokušaju da opravdaju da su prisluškivali Aleksandra Vučića tako što su ga prisluškivali preko gospodina Đukanovića i mene, jer smo mi bili ekstremisti zato što su oni podveli da navijači Crvene zvezde na moj nagovor skandiraju protiv Tadića, a gospodin Đukanović koji je poznat kao veliki navijač Crvene zvezde. Eto tako smo mi za njih postali ekstremisti – ispričao je Vesić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, kada vidite kako oni definišu ekstremizam, jasno je kakvi su oni diletanti. Vesić dodaje da je Boris Tadić prisluškivao svog najvećeg političkog neprijatelja Aleksandra Vučića, to je priznao, to je dokazano i svi to znaju.

- Sva opravdanja koja je Tadić davao juče meni su toliko bedna da ja ne mogu da ih slušam. Kada gledate to, sramota vas je kao građanina Srbije što je taj čovek ikada bio predsednik države. To kako se taj čovek ponašao i to njegovo pozivanje na Vojislava Šešelja, te on će pozvati Šešelja za svedoka. Da vam kažem, ja sam celog svog života bio protivnik politike Vojislava Šešelja, to sam i danas, ali za Borisa Tadića, za Vuka Jeremića, za Dragana Đilasa, Šešelj je moralna gromada. On nikada ne bi radio što su radili Tadić i Jeremić, molio Ruse da ne stave veto u Savetu bezbednosti – smatra Vesić.

Prema njegovim rečima, to su ljudi koji su zloupotrebljavali državnu funkciju da se obogate i koji su radili protiv interesa države Srbije.

Ljuban Karan, bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe, kaže da su zloupotrebe poput pomenute uvek bile primamljive zato što vi ako prisluškujete političkog protivnika to je kao da znate protivnikove karte dok ih igrate.

Foto: TvPink Printscreen

- To je velika prednost u političkom sučeljavanju i političari koji nisu dorasli položaju na kome se nalaze, koji su tu greškom, oni se za to odmah hvataju i to im je jedina šansa da izdrže taj neki obračun ili sučeljavanje sa političkim protivnikom – smatra Karan.

Saša Milovanović, direktor "Srpskog telegrafa", rekao je da je priznanje Borisa Tadića nonšalantno i da je to njegov manir i u poiltici.

- Vidimo koliki je značaj Borisa Tadića u opoziciji i u tome što ga niko nije pozvao na jučerašnji sastanak. Oni su privatizovali BIA i službe za lične potrebe, resurse države koji treba da se bave zaštitom građana i zemlje oni su privatizovali i proganjali političke protivnike, a za to vreme su dozvolili stranim službama, pre svega hrvatskim koji su kupili tada 500 firmi – izjavio je Milovanović.

Foto: TvPink Printscreen

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema rečima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, bio je prisluškivan u kontinuitetu od 1995. godine, a zatim i od 2000. do 2003. godine, pa ponovo od 2007. do 2012. godine.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Boris Tadić

#Goran Vesić

'