AKTUELNO

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković nakon današnjih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić izjavio je da je dogovoren projekat Srbija 3 koji predstavlja značajnu pomoć za Republiku Srpsku.

- U poslednje vreme ono što čini predsednik Srbije gospodin Vučić i Vlada Srbije prema Republici Srpskoj i svim našim lokalnim zajednicama je ono što su svi građani i sa jedne i sa druge strane Drine očekivali u nekom prethodnom periodu, da mi naše paralelne i specijalne veze na neki način pretočimo u nešto konkretno i vidljivo – rekao je Višković i dodao:

Vlada Republike Srbije od 2014. godine, pa zajedno sa današnjim danom je za sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj odobrila sredstva kao pomoć u vidu donatorskih sredstava za izgradnju raznih objekata po našim lokalnim zajednicama. Od škola, vrtića, Domova zdravlja, Domova kulture, vodovoda i tako dalje, je iznos sa ovim poslednjim, kojeg smo simbolično nazvali Srbija 3, iznosi oko 30 miliona evra.

Kako kaže, to je značajna pomoć za Republiku Srpsku i dodaje da je danas iskoristio priliku da se u razgovoru sa predsednikom Vučićem zahvali u ime građana Republike Srpske.

- Krenuli smo sa priče na dela i mi smo danas dogovorili projekat Srbija 3 gde je za 2019. godinu odobreno od strane Vlade Republike Srbije kao pomoć Republici Srpskoj, za 37 lokalnih zajednica, projekata u vrednosti negde oko 9 miliona i 300 hiljada evra. To je zaista za nas više nego značajna pomoć – ocenio je Višković u emisiji Pravac autora i voditelja Duška Vukajlovića.

Foto: TvPink Printscreen

On ističe da se razgovaralo i o ubrzanju svih procedura oko izgradnje zajedničkih energetskih kapaciteta u gornjem toku reke Drine.

- To je u potezu Foče, izgradnja tri hidrocentrale, Buk, Bela Foča i Paunci. Moja molba je bila za predsednika Vučića, i on je to prihvatio, da što pre krenemo u realizaciju projekta. U istočnom delu Republike Srpske o tom projektu se priča najmanje poslednjih 50 godina – kaže Višković.

Prema njegovim rečima, u drugoj polovini tekuće godine krenuće se sa radovima na izgradnji energetskih objekata na Drini.

- To je više nego značajno i za Republiku Srbiju i za Republiku Srpsku, jer se radi o tri energetska objekta, koja su snage oko 20 megavata i za čiju izgradnju je potrebno oko 425 miliona evra. To su objekti koji proizvode ekološki čistu energiju, koju možete bez problema prodati na svetskom tržištu, i koji će omogućiti i Elektroprivredi Srbije Elektroprivredi Republike Srpske da na neki način svoju energetsku stabilnost podignu na veći nivo – objašnjava Višković.

Kako kaže, po prvi put od kad postoji RS rade se zajedno tako važni infrastrutkturni projekti.

- To je poruka našim građanima sa obe strane Drine da sa naših bratskih veza sada prelazimo i na ekonomska pitanja, od kojih naši građani žive – naveo je Višković.

Foto: TvPink Printscreen

Govoreći o investicijama od 9 miliona i 300 hiljada evra, predsednik Vlade Republike Srpske kaže da tačno navedeno koja lokalna zajednica dobija koliko novca i šta se od toga radi.

- Svih 30 miliona evra koliko je do sada uložila Vlada Republike Srbije u RS može da se proveri, ko god želi da proveri, pozivam ga da javi, može sve te objekte da vidi. Od tih para smo sagradili školu na Palama, koja se zove Srbija, sagradili smo bolnicu, koja se zove Srbija, sagradili smo vrtiće, obdaništa, puteve, Domove kulture, sve je transparetno i gde god neko želi da ide sistemom slučajnog uzorka, može da dođe na lice mesta i da vidi da je taj projekat realizovan – kaže Višković.

On dodaje da će se u maju mesecu ove godine, kako kaže, verovatno u etno selu Stanišić u Bjeljini, okupiti svi načelnici i gradonačelnici iz Republike Srpske, ukupno njih 62, i nekoliko iz Federacije gde je većinsko srpsko stanovništvo.

- Na tom sastanku će biti i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, biće i predsednica Republike Željka Cvijanović, ja, a sa druge strane će biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnici Beograda i Novog Sada i još neki drugi ljudi, jer naši načelnici i gradonačelnici žele da se zahvale predsedniku Srbije gospodinu Vučiću i Vladi Srbije na projektima koji su do sada urađeni i koji se nameravaju uraditi. To je poruka naših ljudi da kažu hvala za sve što je urađeno – najavio je Višković.

#Pomoć

#Radovan Višković

#Republika Srpska

#Srbija

'