AKTUELNO

Srbija je jedan od najvećih investitora u Republiku Srpsku, a postoji još prostora za unapređenje saradnje, posebno u oblasti energetike i saobraćajne infrastrukture, rečeno je danas nakon desete zajedničke sednice dve vlade SRbije i Repoublike Srpske u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je robna razmena sa BiH u 2018. godini bila 1,87 milijardi evra, a da je 70 odsto robna razmena sa RS, ali da ima mnogo prostora za unapređenje saradnje i robne razmene.

- Srbija je jedan od najvećićih investorora u RS preko Telekoma u telekomunikacje, u bankarski sektor preko Komercijalne banke - rekla je premijerka Srbije.

Ona je dodala da je jedan od prioriteta putna infrastruktura, da se na današnjoj sednici dve vlade moglo čuti da će konačno stići i podrška sa federalnog novoa BiH da se most Bratoljub koji povezuje Bratunac i Ljuboviju konačno pusti za saobraćaj.

Poseban fokus za obe vlade sa leve i desne strane Drine je energetika, te će vlade Srbije i RS zajednički raditi na izgradnji tri hidrocentrale na Drini "Foča", "Paunci" i "Buk Bjela", kapaciteta oko 200 megavata i u vrednosti od skoro 450 miliona evra.

Foto: Tanjug

Brnabić je podsetila da je Srbija zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, kada je Aleksandar Vučić postao premijer, u fokus stavila podršku građanima RS i dala donaciju od 21, 75 miliona evra za različite projekte u RS.

- To govori o posebnim vezama Srbije i Srpske. Mi smo otvorili konzularnu kancelariju Srbije u Trebinju, a u narednih nekoliko meseci planiramo otvaranje konzularne kancelarije i u Drvaru - pojasnila je ona.

Premijer RS Radovan Višković kaže da građani RS zanju da cene ono što Srbija radi za Srpsku i da je ulaganje u Srbije u RS jedan od načina boljeg povezivanja Srba sa leve i desne strane Drine.

- Nastavak dalje saradnje će ići uzlaznom putanjom i to pre svega u energetskom sektoru. Gradićemo tri hidrtoelektrane zajedno, a učinićemo sve da ubrzamo proces formiranja zajedničkog preduzeća - rekao je Višković.

Dva premijera još su naglasila da će fokus u narednom periodu biti na poljoprivredi, ali i unapređenju saradnje što se tiče namenske industrije.

#Republika Srpska

#Vlada Republike Srbije

'