AKTUELNO

Velike sile pokušavaju da namire svoje resusrse i cela trenutna situacija u svetu podseća na onu pred Prvi, ali i pred Drugi svetski rat. Male zemlje, pa i Srbija, uvek su u ovakvim težnjama sila bile kolateralna šteta, te moraju povesti računa o svojim interesima i poziciji, ocenjuju gosti "Novog jutra".

Govoreći o situaciji u Venecueli i vesti o tome da je i Kina, pored Rusije, poslala vojsku u ovu zemlju, istoričar Saša Adamović ističe da saradnja ove tri zemlje ima uporište u strateškim sporazumima koji su potpisani. Saradnja je, dodaje, legitimna, pa je normalna i vojno-tehnička saradnja, posebno u situaciji kada je Venecuela pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedno od obećanja Donalda Trampa bilo je i to da se SAD neće baviti promenom režima u drugim državama i to je bio pozitivan pomak, budući da su američke politike dosad sejale pustoš po svetu, pa tako i po Balkanu – kaže Adamović za „Novo jutro“.

Ističe da su Amerikanci želeli da širom sveta menjaju za njih neprihvatljive režime, što je rezultiralo brojnim izbeglicama koja beže iz ratom zahvaćenih područja.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić kaže da je slučaj Venecuele primer za svet u kojem živimo: svet u kojem se bije bitka za resurse, bez obaziranja na ljude i njihove živote.

- Rusija i Kina imaju specijalne interese, odnosno privilegovani status u odnosu na naftu iz Venecuele i žele da je zaštite do kraja. Žalosno je kako se velike sile otimaju oko resursa i ova trka i te kako podseća na situaciju pred Drugi svetski rat – kaže Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da se mali narodi u ovakvim situacijama moraju čuvati, jer se "velike sile preko malih naroda namiruju".

- To je konstanta, a Srbija ima šansu i solidnu poziciju koja nam omogućuje manevar - kaže Miletić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Dejan Miletić

#Novo jutro

#Saša Adamović

'