AKTUELNO

Sagovornici Pinka ističu da interesi svetskih sila za situaciju na Balkanu ne jenjavaju, ali da se situacija u poslednjih 10 godina znatno promenila i da SAD više nije u dominantnoj poziciji.

Istoričar Saša Adamović je ukazao da su se na ovim prostorima uvek prelamali uticaji mnogih velikih sila.

Prema njegovim rečima, u poslednjih 10 godina što se tiče uticaja stranih sila situacija se znatno promenila i više nema apsolutne dominacije SAD kada je u pitanju politika na Balkanu, a porastao je uticaj Rusije, Kine i Turske.

- Bondstil je namenjen za prisustvo američkih vojnika i mislim da se njemu bliži kraj. Oni će otići u neke druge baze, a kada taj prostor ostane prazan ja bih voleo da se tu smesti onih 1.000 srpskih vojnika po Rezoluciji 1244 – naveo je Adamović.

Kako je ocenio, bilo bi blagotvorno za sve narode na Balkanu da se Britanija, kada se već povlači iz EU, povuče i sa Balkana.

Advokat Marko Nicović smatra da će Velika Britanija imati veliki uticaj u predstojećima događajima na Balkanu.

- Velika Britanija na ovom prostoru ima jake strukture. Britanci ne ulažu u privredu, već u ljude, to je njihova prednost, njihova taktika – naveo je Nicović i dodao da je Britanijia izvođač radova, dok iza njih stoji Amerika.

Nicović je ukazao na paradoksalnu situaciju, svojevrstan politički blud, da Britanci izlaze iz EU, a istovremeno podržavaju evropske integracije Srbije.

Novinar Zoran Ostojić je govoreći o bazi Bondstil istakao da je to privremena baza napravljena od aluminijumskih panela i drveta, kapaciteta za 7.000 ljudi, a danas ih je tamo oko 600 i napomenuo da Amerikanci nisu nikada planirali da ostanu tu.

On je govoreći o uticaju velikih sila na Balkan, ocenio da je uticaj Rusije precenjen i podsetio da je Rusija ima dobre odnose sa Hrvatskom i Slovenijom, koje su i članice NATO i EU.

Ostojić je istakao da se u od raspada Jugoslavije ostala tri nerešena pitanja – ime Makedonije, Kosovo i Bosna.

Kako je napomenuo, jedno od tih pitanja - ime Makedonije je rešeno kada su se za to stekli uslovi.

#Balkan

#Kosovo

'