AKTUELNO

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ i istoričar Nebojša Damjanović, za Novo jutro TV PINK, složili su se da hrvatska ima jednu apsolutnu vertikalu u politici, a to je, kako kažu, da se u potpunosti preovlada srpski problem, kako ga oni vide.

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu izjavila je da svi bilateralni sporovi koje Srbija ima sa Hrvatskom treba da se rešavaju u sklopu procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Savo Štrbac, predsednik dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, rekao je da ovo zapravo nije ništa novo, posebno od nje.

- Ruža je u Hrvatskoj politici već dugo vremena. Ona je rođena u BiH, u Kanadi je završila policijsku školu. Još 1988. godine kada je Tuđman bio u Kanadi, ona ga je čuvala. Sada živi na Korčuli, a kao ekstremista je ušla u političku stranku. Ona je osnivala nekoliko stranaka, trenutno je na čelu Hrvatske konzervativne stranke. Od 2013. je u Evrospkom parlamentu – rekao je Štrbac.

Foto: TvPink Printscreen

Damjanović je rekao da je prilični pesimista po ovom pitanu, i dodaje da ne možemo očekivati ni korektnost niti neku pruženu ruku sa hrvatske strane još  dugo.

- Hrvatska ima jednu apsolutnu vertikalu. Njima se čini da oni moraju da u potpunosti preovladaju srpski problem, kako ga oni vide. Da ih kroatizuju i ostatak da proteraju. Njima je to uvek bio veliki problem i žele da se utvrde u tome – rekao je Damjanović.

Kako kaže, boji se da je to jedan kontinuitet i da ne smemo biti u poziciji koja se tetura od momenta do momenta i ističe da je to vrlo jasno uspostavljeno i izvršava se odavno.

Štrbac je istakao da je i pred ulazak Hrvatske u EU u Srbiji bilo dve struje razmišljanja. Jedni su, tvrdi, smatrali da je bolje da Hrvatska što pre uđu u EU jer bi tako poštovali i sve evropske i svetske standarde, a drugi, dodaje, smatrali su da kada Hrvati uđu u EU, da će Srbima biti mnogo gore i da nikada neće rešiti ona pitanja koja su pre hteli da reše.

Foto: TvPink Printscreen

- Problemi povratka ljudi na svoja ognjišta, pravosuđe i nestali, predstavljaju glavna i goruća pitanja. Svi njihovi političari, posebno kada su izbori, pričaju sve ono što može da im donese glasove, a svi znamo da se tamo glasovi dobijaju i gube u zavisnosti od odnosa prema Srbima – rekao je Štrbac.

Naglasio je da kada slušate njihove političare, možete dobiti uvid da ustvari ni nema nestalih Srba.

- Na području Hrvatske imamo duplo više nestalih Srba nego Hrvata iz perioda rata devedestih godina – rekao je Štrbac.

#Hrvatska

#Politika

'