AKTUELNO

Pred predsednikom Vučićem je težak zadatak što se tiče dijaloga Beograd - Priština. Pored dijaloga, on mora da reši i unutrašnje probleme koje mu takođe otežavaju nastavak dijaloga, smatraju gosti Novog jutra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je juče učešće na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, a za vreme njenog trajanja održao je niz značajnih bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima.

Sve je uznemirila izjava albanskog premijera Edija Rame koji je rekao da je ideja o "korekciji" granice između Kosova i Srbije jedno od mogućih rešenja kosovskog problema, a Kosovo je još nazvao "delom Albanije".

Urednica Sputnjika Ljubinka Miličić je za Novo jutro rekla da je primetila da su neki strani zvaničnici pokušali da budu „posrednici“ između Beogarda i Prištine, i da se pitanje Kosova reši u Minhenu.

Foto: TvPink Printscreen

- Neukusno je da neki funkcioner tako nešto predloži. Jako je važno nastupiti na Minhenskoj konfereniciji, važno je i što je Srbija učestvovala i način na koji je to učinila. Za one koji hoće da čuju, bojim se da je takvih malo, ono je bio izuzetan nastup našeg predstavnika – rekla je Milinčić isitčući da uprkos svemu je važno da se čuje o kosovskom problemu.

- Neće Minhenska konferenicja da promeni mnogo toga u stavovima velikih sila. Svaki panel je obeležen nekim važnim govorom. Sada smo slušali Lavrova koji je imao izuzetno izlaganje, imali smo stavove koji su itekako važni i za Srbiju i region – poručila je Milinčić.

Novinar Jakša Šćekić smatra da treba pažljivo pročitati izveštaj Evropskog parlamenta o dijalogu Beograd-Priština. Kako Šćekić kaže, ocena ovog izveštaja je da je rešenje jako daleko.

Foto: TvPink Printscreen

- Izveštaj kaže da obe strane svaki predlog tumače kao poraz druge strane. Mislim da neko jak u Americi savetuje Prištinu da se zanemari Trampovu administraciju. Takođe, EU ima stav da idu izbori, pa će tek onda da odluči šta će da se dogodi. Priština je ignorisla tri upozorenje Trampove administracije, za to je potrebno imati debela leđa – smatra Škekić, po kojem se Priština „zacemnetrirala i ne želi da promeni stav“.

Prema Šćekićevim rečima, pitanje oko dijaloga Beogard – Priština, sa srpske strane, je diskutabilno i to koliko je, kako kaže, srpska javnost spremna da prihvati kompromisno rešenje.

- Veliki su otpori tome i ako se to ne završi u narednih godinu dana, Vučiću će biti nemoguće da predstavi komprominso rešenje. Pred njim je težak zadatak – smatra Šćekić i dodaje:

- Mi znamo šta Srbija neće, ali nikako da čujemo šta Srbija hoće. Unutrašnji problemi će biti mnogo veći nego razgovor sa Prištinom – objašnajva Šćekić.

#Donald Tramp

#Jakša Šćekić

#Ljubinka Milinčić

'