AKTUELNO

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, izjavila je danas da će 2018. godine početi da se sprovodi Strategija za podsticanje rađanja.

Đukić Dejanović je novinarima u SANU kazala da je ta strategija završena, kao i akcioni plan za dve godine.

Prema njenim rečima, bolja demografska budućnost Srbije je pre svega vezana za stimulisanje i olakšavanje pozicije žene.

- Žena je ta koja je još uvek preplavljena masom klasičnih, tradicionalnih obaveza. Ona je sve obrazovanija, želi da učestvuje u kompeticiji za sopstvenu društvenu poziciju, a želi i roditeljstvo. Sve što budemo imali više servisnih aktivnosti, finansijskih olakšica, razumevanja poslodavca za nju, biće sve više situacija u kojima će sama žena donositi odluku da želi da se ostvari kao roditelj - rekla je Đukić Dejanović koja je učetsvovala na skupu u SANU povodom zapošljavanja u 21. veku.

Ministarka: U Srbiji 2.000 dece živi i radi na ulici

Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je svaka peta siromašna osoba u Srbiji dete i da se procenjuje da u zemlji 2.000 dece živi i radi na ulici.Ona je na skupu pod nazivom "Unapređivanje kvaliteta usluga namenjenih deci uključenoj u život ili rad na ulici u Srbiji u skladu sa Opštim komentarom UN", istakla da su deca ulice svakodnevno izložena diskriminaciji, siromaštvu, nasilnom radu, ali i trgovini ljudima - nađeno je 19 devojčica i dva dečaka u toj situaciji.Govoreći o Opštem komentaru UN, koji je Komitet za prava deteta usvojio 21. juna ove godine, Đukić Dejanović je istakla da je to prvo pravno uputsvo koje daje opšte smernice zemljama da donose strateške dokumente koji su osnov prevencije.Ministarka je naglasila da je 7. novembra na sednici Saveta za prava deteta predstavljena Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja koja će biti usvojena na proleće, a koja sadrži mere posvećene deci u uličnoj situaciji.

Na pitanje koji je odgovor vlade na nedovoljan broj radne snage i neusklađenost obrazovanja sa realnim potrebama, Đukić Dejanović je kazala da se oni tiču demografske i populacione politike i poboljšanja obrazovanja radno aktivnog stanovništva koje se po svim modelima tretira kao stanovništvo od 15 do 65 godina je sve manje, kazala je Đukić Dejanović što govori o smanjenju potencijala rađanja, ali i o smanjanju broja potencijalnih radnika.

Navodeći da je važan kvalitet njihovog obrazovanja, Đukić Dejanović je navela da na tom polju vlada čini mnogo, od akreditovanih programa, uvođenja dualnog obrazovanja i obaveznog srednjeg obrazovanja do 2030. godine. To je, kaže, predviđeno agendom UN o održivom razvoju 2030 čija je Srbija potpisnica.

"Sve osobe moraju imati obezbeđeno besplatno srednje školovanje i to će biti jedna od naših obaveza i na tom planu se, naravno, radi", rekla je Đukić Dejanović.

#Obrazovanje

#Porođaj

#Slavica Đukić-Dejanović

#Žena

'