AKTUELNO

Vesić je rekao da Beograd ne samo da je izašao iz problema u kojima se nalazio 2013. godine već i da napreduje.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je uporedna analiza renomirane agencije Mudis po kojoj je "Beograd ispred Zagreba po mnogim fiskalnim parametrima" potvrda da se u našem gradu već petu godinu vodi dobra fiskalna politika.

On je kazao i da je to potvrda da je Beograd ne samo izašao iz problema u kojima se nalazio 2013. godine već i da napreduje.

- Uporedna analiza fiskalnih paramatara i izgleda Beograda i Zagreba rađen na osnovu analize kreditnog rejtinga dva grada za 2018. i 2019. godinu, pokazuje da, iako su kreditni rejtinzi slični i stabilni, da Beograd znatno bolju likvidnost, daleko manji ukupan neto direktni i indirektni dug nego Zagreb i stabilniji rast poreskih prihoda -  rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, "agencija je konstatovala da se direktni teret duga Beograda konstatno smanjuje u poslednje četiri godine, nakon vrhunca od 87 procenata u 2014. nekoliko meseci pošto je smenjen Dragan Đilas".

Zamenik gradonačelnika je napomenuo da je "agencija Mudis procenila da će hrvatska privreda verovatno porasti za 2,7 odsto ove i za 2,4 procentra iduće godine, dok će rast srpske privrede, po Mudisu, u 2018. godini verovatno biti 3,5 posto, a u narednoj godini 3,3 odsto".

Prema njegovim rečima, "rast srpskog bruto domaćeg proizvoda će biti ove godine izgledno do 4,5 odsto što je više nego što Mudis procenjuje".

Vesić je istakao da je posebno značajno da je agencija Mudis procenila da će povećanje poreskih prihoda Beograda u narednoj godini biti 10 odsto što je više nego što mi planirali budžetom koji je juče usvojila Skupština grada Beograda".

- Povećanje poreskih prihoda rezutat je rasta srpske ekonomije, veće zaposlenosti, rasta plata, porasta investicija i činjenice da već drugu godinu Grad Beograd izdaje građevinske dozvole za preko milion kvadrata - naglasio je Vesić.

- Za nas koji smo deo tima Srpske napredne stranke koji već petu godinu vidi Beograd ovo je veliko priznanje, dokaz da radimo dobar posao i da je naš grad na pravom putu - rekao je Vesić.

On dodaje da ne sumnja da će "bivši gradonačelnik, a sada vođa opozicije Dragan Đilas naći reči da omalovaži analizu renomirane američke agencije i da kaže kako i oni ništa ne znaju, kao što je govorio da ništa ne znaju ni MMF, ni Svetska banka, ni Evropska unija".

- Svako ko hvali Srbiju i Beograd za Đilasa ništa ne zna, jer svaka dobra vest za Beograd i Srbiju je loša vest za njega - istakao je Vesić.

Podsetio je da je "Đilas juče za skupštinskom govornicom osim što je odbornika Mirkovića nazvao magarcem i ološem, a meni preti vešanjem izjavio da će odmah po dolasku na vlast nacionalizovati PKB".

- Čudno je kada milioner koji je zaradio milione u kapitalizmu preti nacionalizacijom i komunizmom", kazao je Vesić i dodao da "onaj ko počne da nacionalizuje i otima fabrike završi tako što građanima nacionalizuje stanove i automobile" i da je zato "Đilas političar opasnih namera - zaključio je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

'