AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, u vanrednom obraćanju, da je danas posle mnogo godina pretnji zvanično formirana takozvana vojska kosova, na ilegalan i protivpravan način, i dodao da će Srbija zaštiti svoj narod.

- Albanci su kao i njihovi sponzori pokazali da im nije stalo do sprovođenja pravde, već do neskrivenog napada na Srbiju. Srbija je želela mir i u to uložila stravične napore. Priština u šest od 15 tačaka ima samo jednu obavezu, a to je formiranje ZSO, a to im ne pada na pamet - kaže Vučić.

On dodaje da se izlagao riziku govoreći o potrebi kompromisa.

- Sasvim je jasno da Albanci ne žele kompromis i da iza svega što rade stoje SAD, Velika Britanija, a po pitanju vojske i Nemačka! Od prvog trenutka smo govorili, i kada su uvodili takse protiv Srbije, da je to sumanuta odluka - naveo je Vučić i dodao:

- Oni su imali samo jednu nameru, da zgaze Srbiju, jer se drznula da pobeđuje. Srbija je za njih kriva jer nije izgubila na glasanju u Interpolu, ENCO-u, UNESCU, a nijedno glasanje nije pokrenula Srbija. Molili smo ih u Briselu da to ne rade, mislili su da će uz pomoć Amerike da sruše Srbiju - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

Kako dodaje, nakon taksi su došli na ideju da zaokruže takozvanu državnost.

- Sve što su smislili smislili su suprotno Rezoluciji 1244, članu 9, stav b, član 15 u kojima se zahteva: demilitarizacija OVK i dugih naoružanih grupa kosovskih Albanca i da OVK i ostale naoružane grupe prekinu odmah ofanzive akcije i pridržavaju se zahteva za demilitarizaciju. Tražim od svih stručnjaka iz Amerike, Britanije, Prištine, da kažu jednu tačku na osnovu koje su se drznuli da pogaze međunarodno pravo. To ne postoji. Njihovo objašnjenje je da je Kosovo suverena država - naveo je Vučić i dodao:

- Pošto smo zaključili da je sve što su uradili suprotno međunarodnom pravu, dijalogu i radu na miru i bezbednosti u regionu, Srbija je uputila hitan zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti UN i ja sam spreman da, kao predsednik Srbije, lično učestvujem na toj sednici - naveo je Vučić.

On je otkrio da se pažljivo prati šta se sve dešava na KiM i čeka da se ukinu takse koje je uvela Priština, jer su ovim "prešli prag".

Čepurin kod Vučića, nosi "poruku Moskve"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je večeras ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina, koji mu nosi "poruku Moskve", nakon današnje odluke Prištine o transformaciji KBS u vojsku Kosova.Čepurin je u Predsedništvo Srbije stigao pola sata pre najavljenog vanrednog obraćanja predsednika Vučića javnosti, a povodom poteza Prištine, kojem se, kako su danas konstatovali ovdašnji, ali i strani mediji, uključujući američku agenciju AP, protive i Srbija i NATO.

- Sve mora da se vrati u pređašnje stanje, kako bi mogli da se nastave razgovori. Srbiju više ne interesuju nove mere i takse Prištine.. Oni razumeju da su prešli prag, i sada je vreme da povuku mere i da se sve vrati na pređašnje stanje, da ne bude taksi i onda će Srbija da razgovara - istakao je Vučić.

Vučić je poručio Srbima na Kosovu: Uradili smo sve što smo mogli da sačuvamo mir, a vi ne brinite - Srbija će imati snage da vas zaštiti!

- Znam da su ovo teški dani za Srbe na Kosmetu. Spokojan sam i miran jer sam učinio sve da sačuvam mir. Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svog naroda, trobojke, ni dostojanstva i ponosa. Još jasnije ću da propagiram u budućnosti, dok se Albanci sete da povuku svoje idiotske mere, da ćemo razvijati dobre odnose u regionu - kazao je Vučić i dodao da slobodu i vazduh ne da nikom ni po koju cenu:

Foto: Tanjug

- Srbija će da vodi politiku mira. Hoću da zahvalim svima koji su se racionalno ponašali, da se zahvalim prijateljima u Moskvi i Pekingu. Dobio sam poruku i zahvalan sam našim ruskim prijateljima. Želim da se zahvalim i kiparskom predsedniku, svim državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova - rekao je Vučić.

Kako kaže, nada se da će sve ovo moći da bude prevaziđeno na miran način.

Srbi u Mitrovici zajedno ispratili Vučićevo obraćanje

Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice okupili su se večeras u velikom broju kod spomenika knezu Lazaru i zajedno ispratili obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Predsedništvu Srbije. Na šetalištu u severnom delu grada postavljen je video bim preko kojeg su pratili Vučićev govor. Prisustvovali su i predstavnici srpskih opština na severu i Srpske liste.

- Mogli smo da vidimo i ko su nam prijatelji i ko nisu. Srbija će biti deo sveta, ali moraju da nas poštuju u tom svetu. Mislim da je Srbija svojim odgovornim ponašanjem to zaslužila - kazao je Vučić i dodao:

Foto: Tanjug

- Primio sam poruku iz vrha Ruske Federacije, ja im zahvaljujem na podršci, kao i svima koji su nas podržali i shvatili koliko je ovaj potez doveo Srbiju do ivice. Mi nazad više ne možemo, nemojte ni pokušavati da nas terate. Nemojte pomisliti da ćemo da uživamo u sopstvenom uništenju - poručio je predsednik Srbije.

Podsećamo, Priština je danas usvojila tri zakona kojima se otvara put za formiranje kosovske vojske.

Pročitajte još: Vučić obišao SPECIJALNE JEDINICE VOJSKE SRBIJE! (FOTO)

#Aleksandar Vučić

#Televizija Pink

'