AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nam najnoviji događaji u Siriji pokazuju da Srbija treba da bude tiha i da radi na ekonomskom napretku, a da istovremeno snaži svoje bezbednosne snage i da bude spremna sebe da zaštiti.

- Jer, na kraju krajeva, niko nikoga nigde neće da štiti - rekao je Vučić za Javni servis, istakavši da Srbija mora da "ima pametnu politiku koja će da nas vodi u ekonomski boljitak".

Kako je naveo, uvek moramo da znamo da možemo, ni krivi ni dužni, da budemo nečija žrva za 20 ili 50 godina, te zato moramo da imamo "modernu, brzu, efikasnu i sposobnu armiju".

- Ovo sve nam je pokazalo i to da moramo da samo budemo tihi, da radimo na ekonomskom napretku, a da istovremeno u skladu sa tim ekonomskim napretkom snažimo našu armiju, naše bezbednosne snage i da budemo spremni sebe da zaštitimo, a nikoga ne ugrožavamo - istakao je predsednik Srbije.

Ne treba da se mešamo u igre velikih sila

Predsednik Srbije  je, komentarišući napade SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji, rekao da to za nas predstavlja bolno podsećanje na period kroz koji smo prošli. Mi smo mala zemlja, ne treba da se mešamo u igre velikih sila, rekao je. Politika vojne neutralnosti je jedina politika koju možemo da vodimo, jer biti na strani jačeg, ne mora da znaci da smo na strani morala i pravde, rekao je predsednik Vučić. On je rekao da je politika koju je Srbija ustanovila o vojnoj neutralnosti takva da razumemo svoje mesto u svetu. - Mi smo brojčano mala zemlja, moramo sa svima da razgovaramo i da imamo partnerski i prijateljski odnos - rekao je Vučić.

Upitan da li, u kontekstu događanja u Siriji gde velike sile mogu da nekoga pritisnu, te akcije mogu da deluju destabilizujuće na naš region, Vučić je odgovorio da to ne smatra mogućim. On je podsetio na nedavni slučaj u Kosovskoj Mitrovici, navodeći "da je jedan metak tada opalio, ko zna kako bi se sve završilo".

- Zahvaljujući discplini Srba u Severnoj Mitrovici, koji nisu želeli da ispale nijedan jedini metak, do toga nije došlo. Beskrajno im hvala na tome - rekao je Vučić.

Ali, napomenuo je, to je pokazalo koliko je sve to krhko i koliko je potrebno mnogo više rada, truda i energije. Zato je, kako je rekao, zadovoljan što je ovako brzo uspeo da razgovara sa francuskim ministrom spoljnih poslova, a sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel po drugi put u mesec i po dana.

- Čini mi se da je ona razumela neke stvari za koje sam mislio da ih ja odlično razumem na Balkanu. Ona ih je definisala mnogo bolje nego što bih ja umeo da definišem, čistije i jednostavnije - rekao je Vučić.

Predsednik je zaključio da je za Srbiju veoma važno da nastavi da insistira pre svega na novim projektima na izgradnji stanova za svoju vojsku, policiju i Bezbednosno-informativnu agenciju.

#Aleksandar Vučić

'