AKTUELNO

Američka agencija AP javila je da je kosovska vlada odlučila da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto i da se čini da taj potez predstavlja "odmazdu" za ono što je zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj opisao kao "agresivnu kampanju Srbije protiv Kosova na međunarodnoj sceni".

Hodžaj je, naime, na svom fejsbuk profilu objavio kako je Srbija nastavila sa prljavim i divljim kampanjama protiv kosova, misleći time verovatno na to što su izgubili na glasanju za prijem u Interpol, i pri nemogućnosti da to prihvate, možemo videti njihov odgovor.

- Srbija je nastavila sa divljim i prljavim kampanjama protiv Kosova, pokušavajući da nanese štetu Kosovu u međunarodnoj areni, sa ovim štetnim procesom normalizacije između dve zemlje. Kosovo je napravilo prvi korak sa primenom mere u uvozu od 10%, ali pošto nije dovoljno destruktivno da bi se ponašanje Srbije prema Kosovu promenilo, kosovska vlada je danas odlučila da uvede porez od 100% za uvoz iz Srbije i Bosne. Republika Kosovo će preduzeti sve neophodne mere za zaštitu suvereniteta i vitalnog interesa države - napisao je Hodžaj.

Agencija podseća da Kosovo juče nije uspelo da postane članica Interpola i da je Priština za to okrivila kampanju Srbije.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Fejsbuku da odluka o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije stupa na snagu odmah.

AP dodaje da se odluka ne primenjuje na međunarodne brendove proizvodene u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još: Vučić zakazao vanredan sastanak sa ambasadorima i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost!

Siniša Mali: Ispituju naše i granice međunarodnih faktora dokle mogu

Ministar finansija Siniš Mali, reagujući na odluku da Priština poveća takse na srpsku robu za 100 odsto kaže da je u pitanju bes prištinskih vlasti zbog činjenice da nisu ušli u Interpol i potpuno skandalozna odluka.

Ministar kaže i da Priština ne poštuje nijedan zakon i nijedan sporazum.

- Ovo je daleko ne samo od CEFTA sporazuma, već i od zdrave pameti. Izazivaju nas jer su besni i gledaju dokle mogu da idu.Ispituju i naše granice, ali i granice međunarodnih institucija, koje na ovo moraju da reaguju. To nije način za rešavanje problema već odluka koja vodi ka produbljivanju sukoba, kome se zbog ovakvih stvari ne nazire kraj. Potpuno skandalozna odluka koja se kosi sa zdravim razumom - kaže Mali.

Odluka Prištine pokazuje njihovu slabost i bes zbog cinjenice da nisu ušli u Interpol ističe Mali.

- Doživeli su debakl, i ne mogu da se nose sa tim, ponašaju se neozbiljno i neodgovorno. To je katastrofalna politička odluka koja nema veze sa realnošću i koju će nažalost građani osetiti - rekao je Mali.

Čadež: Odluka Prištine politička i neracionalna

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas u Tirani da je odluka kosovskih vlasti da za 100 odsto podignu takse za prizvode iz centralne Srbije neracionalna, politička odluka koja šteti kompanijama na Kosovu i Metohiji, građanima i regionalnoj saradnji, Balkanu.

Čadež je novinarima, uoči otvaranja Međunarodnog sajma privrede u Tirani, na kome učestvuju i srpske kompanije, rekao da je odluka prištinskih vlasti "van svakog racionalnog objašnjenja" i da pokazuje potpuno nerazumevanje kako funkcioniše privreda.

- Videli smo da je samo podizanje taksi za 10 odsto povećalo cene osnovnih namirnica na KiM za 10 odsto i da građani tamo imaju problem sa tim - rekao je Čadež.

Podsetio je da je u prethodnom periodu bilo dosta konflikata i političkih sukoba u regionu i naglasio da su ipak politički lideri imali razumevanje da privreda mora da sarađuje i funkcioniše.

Takođe, kaže da proizvođači na KiM uglavnom koriste sirovine iz centralne Srbije i to ne iz nekih neracionalnih razloga, već zato što mogu da je nabave po dobroj ceni i tako budu konkurentni.

Čadež je kazao da će svakako videti da li će ta odluka kosovskih vlasti opstati i da mu je žao što sa prištinske strane ne postoji racionalno sagledavanje privrede, kao ni alabanskim kompanijama na KiM nije jasno kako će to sada da funkioniše.

- Ljudi su iznenađeni. Ne mogu da shvate zašto je to tako urađeno. Možete da imate političke sukobe i neslaganja i neke platforme kojima pokušavate da pregovorate političke probleme, ali ovaj način je svakako štetno ponašanje prema privredi koje još nisam imao prilike da vidim u regionu - rekao je Čadež.

Povećanje takse katastrofa za sve građane

Građani severnog Kosova smatraju da odluka privremenih kosovskih institucija o povećanju takse na robu iz centralne Srbije nije dobra i da je čisto politička, a ne ekonomska.

- To je katastrofa za sav narod koji ovde živi. Ne slažem se sa tim. To uopšte nije dobro - rekao je jedan građanin.

Drugi misli isto: "A šta ste očekivali?", pita.

- To je politička stvar i ja se nadam da će se to brzo završiti. Sve je to politika, politika je u svemu - rekao je upitan kako komentariše odluku pristinske vlade da poveća takse na robu iz centralne Srbije za 100 odsto.

Šarović:Odluka o povećanju poreza ruši CEFTA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, izjavio je večeras da Kosovo uvođenjem stopostotnih carina Bosni i Hercegovini i Srbiji definitivno ruši CEFTA sporazum. Potpisivanjem sporazuma CEFTA 2006. države su iskazale opredeljenje da unaprede trgovinsku i investicionu politiku zemalja Jugoistočne Evrope. Potpisnice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Misija privremene uprave UN-a na Kosovu, u ime Kosova. Ulaskom u EU Hrvatska se povukla iz CEFTA. Šarović je za portal Klix. ba rekao da će posle sutrašnje sednice Saveta ministara BiH, izjasniti detaljnije u vezi s carinama koje je Kosovo uvelo Bosni i Hercegovini kao svojevrsnu odmazdu, jer je delegacija BiH, prevođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala protiv prijema Kosova u Interpol.

Crnadak:Bezobrazluk i revanšizam Prištine,čekamo na stav EU

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da odluka Kosova da uvede carine od 100 posto na proizvode iz BiH bezobrazna, potpuno besmislena i revanšistička, te da je rezultat neuspeha Kosova da uđe u Interpol.

Crnadak je istakao da će mera Kosova imati brojne posledice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.

- Nadam se da će stav EU biti jasan, jer čista verbalna osuda neće biti dovoljna - mišljenja je Crnadak. BiH to nije zaslužila jer smo se mi ponašali principijelno kako smo to godinama radili odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine i drugim za koji je saglasan Beograd. To je tako već godinama - kazao je Crnadak za sarajevski portal Klix.

Priština se oglušila o sve pozive, dodatno unazađuje dijalog

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da će EU biti obaveštena o najnovijim potezima Prištine, koja je donela odluku da poveća takse na proizvode iz Srbije za sto odsto.

Ona je istakla da u poglavlju 35 (dijalog Beograda i Prištine) može samo da bude konstatovano da Priština ne samo da nije izvršila svoje obaveze iz dijaloga, nego dodatno unazađuje ceo proces.

Prema njenim rečima, Priština pokazuje koliko nema suštinske političke volje i sposobnosti da izvršava preuzete međunarodne obaveze, ali i da ima ozbiljan deficit kapaciteta za dijalog.

- Jedini kapacitet pokazuju ka činjenju jednostranioh protiv-pravnih poteza, očekujući da im stalno bude povlađivano. Oglušili su se na sve pozive iz EU i drugih zemalja da ukinu nelegalne takse kojima se podriva cefta okvir i regionalna ekonomska saradnja i sad pokazuju u punom svetlu kako oni zamišljaju regionalnu saradnju - rekla je Joksimović.

Joksimović je dodala da posledice odluke direktno osećaju građani, ali njih, kako kaže, i ne zanima vladavina prava i građani.

Zorana Mihajlović: Priština trgovinskim ratom protiv Beograda ruši CEFTA i Briselski dijalog

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da odluka Prištine da takse na uvoz robe iz Srbije poveća sa 10 na 100 odsto, "opasno preti da ;potpuno sruši bescarinsku uniju zemalja CEFTA i u potpunosti obesmisli i Briselski dijalog sa Beogradom".

- Revoltirani zbog odluke skupštine Interpola da ne primi takozvano Kosovo u ovu organizaciju, vlasti u Prištini sada svoj bes iskaljuju na plazmi, mleku, ulju i brašnu koje dolaze iz Srbije. Najvišu cenu ovakve politike Prištine plaćaju svi žitelji Kosova kojima je kao direktna posledica trgovinskog rata odmah poskupeo hleb - kazala je potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je ocenila da je "poslednji trenutak da EU urazumi vlasti u Prištini da ukinu takse koje su povećali i vrate se za pregovarački sto", saopštio je njen kabinet.

- Srbija ostaje dosledna politici razgovora kao jedinog načina na koji ćemo doći do kompromisnog i održivog rešenja za pitanje Kosova koje je u interesu i Srba i Albanaca. Sada je red da Priština i Brisel konkretno pokažu da li je i njima stalo do razgovora i mirnog rešenja ovog pitanja ili je trgovinski rat protiv Srbije u stvari još jedna njihova zajednička akcija - rekla je Mihajlović.

Grubješić: EU mora mnogo oštrije da reaguje

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić izjavila je večeras da Evropska unija mora mnogo oštrije da reaguje povodom najnovije mere Prištine da za sto odsto uveća takse na proizvode iz Srbije.

Grubješić je  rekla da je ta mera ne samo da šteti CEFTI, već i nastavku dijaloga Beograda i Prištine, jer, kako kaže, nezamislivo je da se dijalog nastavi u ovakvoj atmsferi.

Na pitanje sa čijom podrškom je Priština mogla da donese takvu meru, Grubješić kaže da "nečiju podršku spolja imaju - onih koji su im pomogli da proglase nezavisnost"

- Pa i od tih nekih treba očekivati da ovu političku, a ne ekonomsku meru ukinu i da vrate stvari na pređašnje stanje kako bismo mogli da nastavimo dalje. Ovo je pretnja za čitav region. Zamislite sad da svaka od članica CEFTE počne međusobo "trgovinski da ratuje" - rekla je ona.

Ocenila je da je mera Prištine politička i neekonosmka i dodala da do sada nije zabeleženo u regionu da je neko za sto odsto uvećao takse na uvoz robe za sto procenata.

- Očekuje se oštrija reakcija EU bez obzira na to što Kosovo nije članica EU, ali jeste učesnik u dijalogu i pre svega se očekuje postovanje CEFTA sporazuma, jer se ovom merom Kosovo u stvari samo isključilo iz CEFTE, a ove godine predsedava što je još veći "nonsens" - rekla je Grubješić.

Ona je istakla da najveću štetu zbog povećanja taksi trpe građani, i Srbi i Albanci koji kupuju te priozvode.

Kako je dodala, u ovakvoj atmosferi i sa ovakvom merom teško je očekivati da se dijalog nastavi, u ovom slučaju Srbija apsolutno ne snosu nikakvu krivicu.

Evropska komisija: Brisel sprema reagovanje na kosovske carine

U Evropskoj komisiji u Briselu rečeno je večeras da se u najkraćem roku očekuje odgovor EU na odluku kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto.

- EU radi na reakciji povodom odluke kosovske vlade da podigne takse na srpske proizvode na 100 odsto - rečeno je Tanjugu u Briselu.

Ambsada SAD u Beogradu: Zabrinutost zbog odluke Prištine

Ambasada SAD u Beogradu istakla je, komentarišući za Tanjug odluku Prištine o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije od 100 odsto, da je zabrinuta tom merom i istakla da to ugrožava izglede za regionalnu stabilnost i prosperitet.

- Zabrinuti smo zbog objave iz Prištine danas. Po svemu sudeći, tarife krše obaveze CEFTA i ugrožavaju izglede za dugoročnu regionalnu stabilnost i prosperitet - naveli su iz Ambasade SAD u odgovor na pitanje Tanjuga kako vide najnoviju meru Prištine.

- Moramo da nastavimo da se fokusiramo na Briselski dijalog i da ne dozvolimo da nas druga pitanja odvrate od toga - saopšteno je.

#Amerika

#Enver Hodžaj

#Interpol

#Priština

'