AKTUELNO

Nakon skandala u Parizu na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, predsednik Francuske uputio je pismo Vučiću, koje gost "Novog jutra" ocenjuje kao svojevrsni čin izvinjenja. Smatra i da bi ovo pismo moglo biti preispitivanje odnosa Francuske prema Srbiji i politici koju vode njeni zvaničnici.

Govoreći o ceremoniji u Parizu i raspored sedenja koji su mnogi, ne samo u Srbiji, već i u Francuskoj, komentarisali kao sraman, istoričar Saša Adamović kaže da ovo "treba da oprostimo, ali ne i da zaboravimo".

- Najblaže rečeno, dogodila se velika svinjarija i bilo bi dobro da su se naknadne reči izvinjenja predsednika Francuske koje smo čuli u pismu upučenom Vučiću desile tamo, tokom ceremonije. Srbiji je trebalo odati počast za sve njene žrtve upravo u Francuskoj - kaže Adamović, dodajući da bi voleo da su francuski mediji preneli Makronovo pismo kako bi se i javnost tamo podsetila na velika stradanja srpskog naroda.

Foto: TV Pink Printscreen

Da bi se poverovalo da je raspored sedenja bio slučajan, treba da budemo naivni kao francuska sobarica, kaže Jakša Šćekić, novinar.

- To je bila francuska poruka Vučiću. Makronovo pismo je "vađenje" pred njegovu posetu Beogradu. Ipak, Srbija nije u prilici da bude u lošim odnosima sa bilo kojom članicom EU, pa ni sa Francuskom - kaže Šćekić za "Novo jutro".

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da Makron treba biti dočekan na pravi način uprkos svemu.

Borba za Kosovo se, kaže, nastavlja, kao i borba za Republiku Srpsku. Francuska, nažalost, podržava nezavisno Kosovo, što je pokazala tretiranjem Srbije u Parizu.

- Moramo ovo imati u vidu, i možda je ovo pismo i najava preispitivanja francuskoj odnosa prema Srbiji i srpskoj politici. Ovo nam je važnije i od metroa u Beogradu! - kaže Adamović.

Šćekić kaže da pismo koje je Makron uputio Vučiću govori "mir, mir, mir, niko nije kriv".

- Ipak je blam dovesti svog ambasadora u situaciju da se izvinjava - kaže novinar.

Predsednik Vučić je jedan od retkih svetskih državnika koji može da se sreće i sa Makronom, i sa Orbanom, i sa Merkelovom, i sa Erdoganom, ocenjuje Adamović.

- Svi se možda pitaju zašto su Erdogan i Vučić u toliko dobrim odnosima. To je zato što je Vučić tokom puča pozvao Erdogana i pružio mu svu moguću podršku dok su se ostali državnici držali po strani i iščekivali ishod - kaže istoričar.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

- Nije loše da neki put sebi damo oduška i kritike koje je Dačić uputio na račun Austrije i njenog kancelara potpuno su na mestu - kaže Adamović, dodajući da je Srbija juče ostvarila veliku diplomatsku pobedu.

Govoreći o reakcijama Ivice Dačića i Aleksandra Vučića nakon glasanja o članstvu Kosova u Interpolu, Adamović kaže da su reakcije bile adekvatne i na mestu.

Foto: TV Pink Printscreen

#Aleksandar Vučić

#Novo jutro

#Saša Adamović

'