AKTUELNO

Britanski neurohirurg Kolin Šif tvrdi da se zdravstveno stanje bivšeg vozača Formule 1 Mihaela Šumaera neće popraviti i da je mozak legendarnog Nemca pretrpeo velika oštećenja

Kolin Šif je penzionisani neurohirurg, koji je radio u Britanskom Nacionalnom Zdravstvenom Centru (BNZC) i ima bogato iskustvo sa pacijantima koji su imali teške povrede mozga.

- Zdravstveno stanje Mihaela Šumahera sigurno neće se popraviti. Priroda povrede i informacije koje dobijamo sugerišu nam da je njegov mozak pretrpeo veliku štetu. Kao posledica toga, njegov mozak ne funkioniše kao moj ili vaš. Što je duže u takvom stanju, sve je teže očekivati poboljšanje. Situacija se gotovo sigurno neće popraviti - rekao je Šif za Macaudailytimes.com.mo.

Prošlo je više od četiri godine otkako je sedmerostruki svetski šampion u Formuli 1 teško povređen na skijanju. Nekoliko meseci se nalazio u veštački izazvanoj komi, a od septembra 2014. godine je na kućnom lečenju.

- Šumaher gotovo sigurno ne može da priča. Možda je u stanju da pokazuje rukom, ili se to samo čini ljudima oko njega, da je nesrećan ili da mu nije ugodno. Ili možda može da uživa u pogledu na svoju decu ili slušajući muziku koju je uvek voleo - objasnio je ovaj lekar.

On navodi da se Šumaher sigurno neće oporaviti u potpunosti, kao i da su mu mišići atrofirali, a da je vrlo verovatno izgubio i pamćenje.

- Potpuno ne može da se oporavi. Veoma je dugo u ovakvom stanju i izgubio je mišiće. Čak i da je otvorio oči i počeo da priča, došlo je do gubitka memorije, a to će imati uticaj na ponašanje, tako da više nije ista osoba. A što se tiče delimičnog oporavka, svaki napredak se računa kao oporavak - zaključio je Kolin Šif.

#Mihael Šumaher

'