AKTUELNO

Krosfit u poslednjih nekoliko godina ima sve veću popularnost u našoj zemlji.

Sportista iz Srbije Lazar Đukić tragično je nastradao je kada nije izronio iz jezera Marin krik, gde se održavalo takmičenje u plivanju. Takmičenje se sastojalo od trčanja 5,6 kilometara i plivanja 800 metara.

On se na 100 metara do cilja mučio, a onda je potonuo.

Iako su to sve vreme snimale kamere, hitne službe nisu reagovale, kada je i više nego jasno kako se u tim situacijama reaguje.

Spasilac Jovan Laušević poručio je za TV Pink da je svaki spasilac dužan da prijavi intervenciju, kada se uključuje cela služba.

- Spasioci izvlače davljenika, i hitno se reaguje. Karatak je period od poziva i izvlačenja davljenika - naveo je on potom.

Foto: TV Pink Printscreen

Podsetimo, CrossFit (krosfit) je disciplina odavno prihvaćena kod nas kao brzorastući trend dobivši epitet treninga koji je među top 3 omiljenih u svetu. Taj isti trening je posledica toga da je na teritoriji Srbije otvoren značajan broj sportskih objekata namenjenih upravo ovoj disciplini.

Za ovaj vid treninga se odlučuje sve više ljudi, jer za kratko vreme pokazuje značajne rezultate.

Krosfiter Srđan Stevanović kaže da je krosfit po težini jedan od težih sportova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pogotovo za takmičare je težak, izazovan je i zahtevan. Ako se uzme kao rekreativan sport, brzo daje rezultate... Ako se to radi u kontrolisanim uslovima, to je dobro, a ako neko pređe granicu, i želi da se takmiči, onda to može da bude iživljavanje nad telom. Ima nekih vežbi koje anatomski nisu zdrave - rekao je Stevanović.

Kod nas je sve više ozbiljnihih takmičenja, i kako prolaze godine, sve više moramo da se spremamo, jer je jača konkirencija, rekao je potom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tokom cele godine radimo, a obaramo formu tokom zime kako bi telo ostalo zdravo. Nije prirodno da telo bude u visokom ontenzitetu tokom godine - zaključio je Stevanović.

Šta je crossfit?

U pitanju je kružni trening (to jest, vežbe se stalno ponavljaju, kao da se zatvaraju u lanac), koji se sastoji u izvođenju određenog skupa vežbi u minimalnom vremenu. Ima fundamentalne razlike od konvencionalnog kružnog treninga. Prvo, kompleks koristi opterećenja koja imaju za cilj razvoj nekoliko fizičkih kvaliteta odjednom, kao što su snaga, izdržljivost i agilnost. S tim u vezi, crossfit trening se obično deli na tri komponente: dizanje tegova, gimnastika i kardio. Članak se nastavlja posle reklama Drugo, ovi treninzi ne koriste izolovane vežbe, kako na simulatorima, tako i sa slobodnim tegovima. U cross fitu je trening maksimalno funkcionalan. Obuka uključuje i osnovne vežbe dizanja tegova. Samo se nemojte plašiti reči „dizanje tegova“: čučnjevi poznati svakoj ženi važe i za njih. Istina, i bez složenijih vežbi ne može. Spremite se za veslanje, pritiskanje, trzaje i kombinacije ovih vežbi sa girjama, šipkama i bučicama. Takođe uključuju vežbe sa sopstvenom težinom (šipovi, horizontalne šipke, prstenovi, skokovi, skokovi, iskori) i vežbe izdržljivosti – ovo je trčanje, skakanje užeta, kardio oprema, plivanje, vožnja bicikla. Treće, u ovom tipu treninga nema takmičarskih vežbi. Na turnirima sportisti mogu da izvode različite vežbe i njihove kombinacije. Priprema se zasniva na proučavanju različitih fizičkih kvaliteta u različitim danima treninga. Na primer, takva kombinacija: snaga i spretnost, izdržljivost i spretnost, izdržljivost i snaga.

Autor: Dubravka Bošković