AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da su dugo godina kriminalne grupe, naročito iz Crne Gore, za međusobne obračune koristili Beograd i Srbiju, ali da im je poslednjih godina nanet udarac i da je smanjeno njihovo delovanje u našoj zemlji.

Dačić je ocenio da, s druge strane, opasnost za destabilizaciju i delovanje tih grupa na području Srbije postoji sve dok je, kako kaže, Radoje Zvicer na slobodi.

- Značajno je smanjen njihov modus operandi, ali opasnost postoji. Upravo Zvicer crta metu na čelo ljudi koji se bore protiv kriminala, pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića - rekao je Dačić za Novo jutro TV Pink.

Kako je rekao, oko toga bi trebalo da postoji konsenzus svih državnih organa koji se bave vladavinom zakona i borbom protiv organizovanog kriminala, kao i da policija u svim državama brzo reaguje.

Foto: TV Pink Printscreen

Naveo je slučaj hapšenja državljanina BiH koji je izazvao saobraćajnu nesreću u Bačkom Petrovcu u kojoj je stradala jedna osoba, a da je uhapšeni imao lažnu ličnu kartu i vozačku dozvolu Hrvatske.

Odgovor Vučića u Tivtu

Dačić je ocenio da je Vučić u Tivtu u razgovoru sa novinarima precizno i tačno rekao da postoje kriminalne grupe u Beogradu koje su imenom vezane za Crnu Goru, ali i da napadi na Srbiju iz te države nisu ništa novo i da traju decenijama.

Dačić je kazao da se za ideju o dvojnom državljanstvu zalagao još u prethodnom mandatu ministra unutrašnjih poslova jer, kako kaže, postoje zahtevi građana da se to omogući.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srbija je to omogućila, ali Crna Gora nije, mada formalno-pravno nikom to nije omogućila. Oni mešaju pitanje državljanstva i pitanje izbornih prava građana, ali ako imate nešto što su mnoge države dozvolile - dvojno državljanstvo bez nužnog otpusta državljanstva države u kojoj se nalazi to ne može nikom da šteti' - rekao je Dačić i ocenio da se u Crnoj Gori to doživaljava kao ''velikosrpska ideja''.

Podsetio je da je i Hrvatska odavno to uvela i da nikom to nije smetalo.

Autor: Marija Radić