AKTUELNO

Bivši sumo rvač Akebono Taro, prvi jokozuna rođen u inostranstvu, preminuo je od srčanog udara u 54. godini javljaju japanski mediji!

Rođen na Havajima kao Čedvik Haheo Rouan, igrao je košarku kao mlađi i dobio je stipendiju za bavljenje tim sportom. Međutim, na kraju je ušao u istoriju sumo rvanja.

Foto: Tanjug AP/Lucy Pemoni

Pstao je jokozuna 1993. godine, naturalizovan je kao Japanac 1996. i tokom karijere osvojio je 11 turnira. Takođe, ušao je u istoriju i kao jedan od najviših i najtežih sumo rvača sa 2.03 metra visine i 233 kilograma težine.

Foto: Tanjug AP/Lucy Pemoni

Akebono je još pre sedam godina imao ozbiljnih zdravstvenih problema i tom prilikom je i hospitalizovan u blizini Tokija, dok se njegovo stanje sada pogoršalo i umro je početkom aprila.

Foto: Tanjug AP/Lucy Pemoni

Debitovao je kao profesionalac u martu 1988. godine, a dve godine kasnije stigao je do prve divizije na septembarskom turniru. Povukao se iz sumoa u januaru 2001. i dao ostavku u Japanskom sumo udruženju 2003. Te godine je najavio učešće u K-1, borilačkom sportu koji kombinuje elemente borilačkih veština sa kik boksom i rvanjem.