AKTUELNO

Luiđi Riva, jedan od najbolji fudbalera u istoriji italijanskog fudbala preminuo je u 79. godini, javljaju mediji sa Apenina.

Italijanska Gazzetta dello Sport je ranije u ponedeljak javila da je Riva prošao seriju medicinskih testova nakon što je prevezen u bolnicu i bio pažljivo praćen od strane lekara. Nažalost, njegovo stanje se pogoršalo i Italija se oprašta od jednog od svojih najvećih legendi.

ANSA prenosi da je najbolji strelac nacionalnog tima hospitalizovan juče na odeljenju kardiologije bolnice Brotzu u Kaljariju nakon što je doživeo srčani udar juče. Svoj 79. rođendan proslavio je 7. novembra. Od 2019. godine bio je počasni predsednikKaljarija. Smatran je najboljim italijanskim napadačem posleratnog perioda, bio je vlasnik rekorda po broju postignutih golova za nacionalni tim: 35 u 42 nastupa, Neverovatna prosečna statistika od 0,83 gola po utakmici.

Riva je proveo 15 godina svoje igračke karijere u Kaljariju, tokom koje je postigao 208 golova za klub u 374 utakmice. Bio je ključan za istorijski trijumf u šampionskoj sezoni 1969-70, a 2005. godine klub je povukao broj 11 u čast Rivinim dostignućima.

Nije bio samo heroj svog kluba, već je Riva takođe obezbedio svoje mesto kao legenda Italije zahvaljujući svojim naporima za nacionalni tim. Predstavljao je Azurre na dva Svetska prvenstva i jednom Evropskom prvenstvu, postigavši pritom 35 golova, čime je potvrdio svoj status najboljeg strelca u istoriji svoje zemlje.

Autor: