AKTUELNO

U svečanoj sali Matematičke gimnazije danas je počeo 55. po redu međunarodni velemajstorsk turnir šahistkinja.

Ovaj turnir ustanovljen je 1965. godine, kada se među šahovskim radnicima glavnog grada, na čelu sa Milunkom Lazarević, rodila ideja da bi jedan ovakav turnir značajno doprineo popularizaciji i razvoju ženskog šaha u zemlji. Smatra se da ovaj turnir spada među tri sa najvećom tradicijom u Evropi.

Foto: Peđa Mitić

Na svečanom otvaranju 55. po redu turnira prisutnima se obratila direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić, a zatim predsednik ŠS Beograda Andrija Jorgić, kao i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović, koji je zajedno sa predsednikom ŠSS Draganom Lazićem simbolično povukao prvi potez.

Foto: Peđa Mitić

Na turniru učestvuje 10 šahiskinja iz Srbije, Ukrajine, Kine, Poljske i Indije, a svakako da će manifestacija u Beogradu ostati upamćena u istoriji po tome što je u ovom sportu prvi put upotrebljen VAR sistem. Nadmetanje dama u Beogradu Svetska šahovska federacija (FIDE) odredila je kao takmičenje na kome će se zvanično primeniti i ispitati primena VAR sistema u šahu.

Foto: Peđa Mitić

-Želim da podvučem da je ovo 55. turnir po redu, jedan od najstarijih u Evropi. Najzanimljivije je što će prvi put na jednom seniorskom turniru biti uveden VAR sistem, tako da ga nema samo Liga šampiona, već i šah. Iako želim da sve prođe u najboljem redu, tajno priželjkujem da se desi neka greška kako bismo mogli da vidimo kako to izgleda u praksi - rekao je Jorgić.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović istakao je da su turniri sa velikom tradicijom poput Osmomartovskog velika stvar i čast kako za za opštinu Stari grad tako i za Matematičku gimnaziju.

Foto: Peđa Mitić

- Mi podržavamo šah u kontinuitetu zajedno sa Šahovskim savezom Beograda. Imamo čak i organizovanu besplatnu školu za decu koja se održava svakog vikenda za sve mališane sa teritorije opštine, tako da je naš cilj jasan - da popularizujemo šah, privučemo što veći broj ljudi i organizujemo što više turnira. Velika je čast imati priliku da povučeš prvi potez na ovakvoj manifestaciji - rekao je Marjanović.

Foto: Peđa Mitić

Ovogodišnji Osmomartovski turnir održavaće se od 2. do 10. marta, a listu predvode tri šahistkinje svetske klase.Aleksandra Malcevskaja, koja je do pre dve godine igrala pod zastavom Rusije, sad je perjanica Poljske. Posebna atrakcija je nastup majke Ksu Juanjuan i kćerke Lu Mjaoui iz Kine, koje su obe velemajstori. Treća među favoritima svakako je Bakti Kulkarni, sa reprezentacijom Indije nosilac bronzane medalje na poslednjoj Olimpijadi.

Domaće ljubitelje šaha svakako će najviše zanimati nastup 13-godišnje Vere Vujović, naše najtalentovanije šahistkinje, koja je nedavno ušla među 10 najboljih domaćih šahistkinja po rejtingu.