AKTUELNO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nominovan je za Bi-Bi-Sijevu sportsku ličnost godine, nagradu koju britanski javni servis dodeljuje najboljem sportisti van Ujedinjenog Kraljevstva.

Osim našeg asa nominovani su bokser Saul Alvarez, atletičarka Ilejn Tompson Era, vozač Formule 1 Maks Ferštapen, kvoterbek NFL šampiona Bakanirsa Tom Brejdi i džokejka Rejčel Blekmor.
Meksički bokser Saul "Kanelo" Alvarez ušao je ove godine u istoriju kao prvi apsolutni šampion sveta u super srednjoj kategoriji. Ujedno je i prvi Meksikanac, a tek šesti u istoriji kome je to uspelo u bilo kojoj kategoriji.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Irkinja Rejčel Blekmor je prva žena koja je pobedila na trkama sa preponama u Čeltenemu i Ejntriju, nijedna žena pre nje nije bila u prve četiri na potonjoj.

Tom Brejdi je predvodio Bakanirse do titule u NFL kao najstariji učesnik Superboula. Bila je to druga titula za franžizu sa Floride i rekordna sedma za Brejdija.

Ilejn Tompson Era nedavno je proglašena za atletičarku godine, više nego zasluženo, pošto se na OI u tokiju okitila sa tri zlata, usput izjednačivši drugo najbrže vreme na 100m, čime je opasno pripretila da sruši "neoborivi" rekord Florenas Grifit DŽojner.

Maks Ferštapen je, vodeći u generalnom plasmanu vozača Formule 1, trku pre kraja najuzbudljivije sezone poslednjih godina.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Nole je ove sezone osvojio tri gren slema i igrao finale četvrtog. Stigao je do polufinala završnog turnira i četvrtog mesta na Olimpijskim igrama. Osvojio je i Masters u Parizu, a igrao finale Rima.

Đoković je ovu prestižnu nagradu osvojio 2011. godine, a rekorder je sa četiri trijumfa Rodžer Federer. Teniseri su inače najčešći osvajači ovog priznanja pošto su 17 puta bili laureati. Prošle godine osvajač je bio MMA borac Habib Nurmagomedov.