AKTUELNO

Jelena je otkrila kako se preko 10 godina bori sa depresijom.

Bivša srpska i australijska teniserka, Jelena Dokić, objavila je potresan tekst na svom profilu na Instagramu, gde je otkrila kako se već 10 godina bori sa deresijom, kao i da je pre deceniju umalo sebi oduzela život.

- Borisla sam se sa depresijom više od 10 godina, razmišljala sam o tome da prekinem svoj život bezbroj puta i skoro da sam počinila samoubistvo pre nešto više od 10 godina. Danas mi je teško jer se sećam svih tih teških dana i teških trenutaka, ali sam srećna zbog toga što sam dobro. Dan postoji i privlači mnogo pažnje i svest o nečemu tako važnom kao što su mentalno zdravlje i prevencija od samoubistva.

Foto: / Printscreen Instagram

Ona je napomenula koliko je bitno da svako od nas razgovara sa svojim prijateljima i bliskim ljudima, koji imaju slične probleme, jer jedan razgovor, osmeh i lepa reč, mogu nekome od njih da spasu život.

- Jednostavno pitanje koje bi trebalo postavljati češće, trebalo bi vam postavljati svaki dan. Toliko ljudi pati u tišini sa mentalnim zdravstvenim problemima, sa osećajem straha, stida i bez nade. Samo lepa reč i osmeh mogu da promene nečiji dan i nečiji život.

- Koga ćete danas zvati, sutra, ili bilo ko dana, kada vidite da se neko bori sa svojim životom. Koga ćete saslušati, kome ćete se smejati, koga ćete pitati da li je u redu. Neka budu saslušani i neka čuju glas. Potrebno vam je samo pet sekundi da biste pozvali, pitali, poslali poruku ili mejl, a to može nekome spasiti život.

View this post on Instagram

Today is R U OK? DAY!!!🙏 I battled depression for over 10 years,I thought about ending my life countless times and I almost committed suicide a little over 10 years ago. So today is hard for me as I am remembering all the tough days and tough moments but at the same time I am happy that R U OK? day exists as it draws much needed attention and awareness to something so important like mental health and suicide prevention. Such an important day and such an important question to ask one another.A simple question that should be asked more often,should be asked every day. So many people suffer in silence with mental heath issues with a feeling of fear,shame and no hope. Just a smile or a nice word can change someone’s day and someone’s life. Who will you reach out to today,tomorrow or any day that you see someone’s struggling with life? Who will you assure that it’s OK not to be ok and that it’s OK to say it? Who will you listen to?Who will you smile at?Who will you ask if they are OK? Let them be heard and let them have a voice. Check in with your friends,family,team members...etc.It takes just 5 seconds to ask,call,text or email but it can save a life. As someone who has gone thru this and there are still days where it’s a battle and there probably always will be,trust me we feel alone,afraid and we’re in a very dark place. So please always be kind and ask the question R U OK?,give a smile,a kind word and offer to listen. YOU CAN SAVE A LIFE!!! I hope you are all OK not just today but always. 🙏🙏🙌🙌❤️❤️ #ruok #ruokday #ruokeveryday #itsoknottobeok #mentalhealth #mentalhealthawareness #suicideprevention #suicide #inspo #trustthesigns #savealife #bekind #bekindalways #australia #depression #mentalhealthawareness #breakingthestigma #unbreakable #life #strong #strength #fighter #survivor #help #inspiration #inspire #savealife #tennis #sport #kindness

A post shared by JELENA DOKIC 🇦🇺🇦🇺🇦🇺 (@dokic_jelena) on

- Kao neko ko je prošao kroz ovo, mogu da kažem da još uvek ima dana gde je bitka i verovatno će uvek biti, verujte mi, osećamo se usamljeno u veoma mračnom mestu. Molim vas, uvek budite ljubazni i pitajte da li smo ok. Nasmešite se, recite lepu reč i ponudite nekome da ga saslušate. Možete spasiti život. Nadam se da ste svi ok. Ne samo danas, već uvek - zaključila je Jelana u potresnoj objavi.

Jelena je u svojoj knjizi nedavno objavila kroz kakav je teror prolazila od strane svog oca Damira Dokića, koji ju je, prema njenim rečima tukao dok se ne bi onesvestila i nazivao je kurvom zato što se zaljubila u Hrvata Tina Bikića. Damir je na to bio posebno osetljiv, jer su oni izbegli iz Hrvatske posle rata i nije mogao da podnese da mu je ćerka sa Hrvatom.

- Ne želim ustaše za unuke! Ti si smrdljiva užasna kurva. S neprijateljem si. Osramotila si me - urlao je Damir kada je saznao za njihovu vezu.

Ali, znao je i da maltretira Jelenu i samo zbog određenih poraza na turnirima, što je ona sve detaljno opisala.

- Udarao me je, vukao za glavu, čupao mi uši, a kada nije bilo fizičkog mučenja, bilo je verbalnog. Govorio mi je najgore moguće uvrede kada sam imala 11 godina... Bilo je svega. Gađao me je cipelama u glavu, šutirao me je...

- Bilo je strašno, bukvalno je koristio sve što mu se našlo pod rukom... Znao je često da me bije kaišem jer sam, eto, loše odradila trening ili samo zato što je on tog dana bio neraspoložen. Problem je što je to radio veoma često, gotovo na dnevnom nivou - opisala je Jelena šta joj se sve dešavalo i kakve je užase trpela od strane sopstvenog oca.

#Tenis

'