AKTUELNO

Ako nakon vođenja ljubavi imate potrebu za maženjem, zagrljajima i dodirima, a vašem partneru se spava, nauka kaže da on za to ima jako dobre razloge.

Mnogi muškarci nakon seksa klonu od umora, dok bi njihove partnerke želele da se maze, razgovaraju i analiziraju strastvene aktivnosti. Baš je zato mnogim ženama korelacija između seksa i sna jedna od iritantnijih situacija u romantičnom odnosu, a često i povod za nesuglasice.

Osim potrošnje energije, razlozi su vezani i uz hormone, orgazam i ostale hemijske procese u organizmu muškarca, a u nastavku teksta možete da proverite šta muškarce iz ženskog zagrljaja šalje u "zemlju snova".

1. Potrošnja energije

Prvi i najvažniji razlog jest potrošnja energije, koja se često kod muškaraca javlja u većoj meri nego kod žena. Od seksualnih radnji, preko maženja pa sve do konkretnih aktivnosti pod čaršavim, muškarci svu svoju energiju ulažu u intimne pokrete i troše ogromne količine energije.

2. Otpuštanje stresa i napetosti

Drugi je razlog otpuštanje stresa, napetosti i straha koje se događa tijekom orgazma. Za razliku od žena, muškarci doživljavaju orgazam gotovo tijekom svakog seksa, a samim time imaju veću potrebu za snom, zbog intenzivnijeg opuštanja nakon seksa.

Foto: Pixabay.com

3. Biokemija orgazma

Tokom ejakulacije muškarci ispuštaju "koktel" hemikalija u mozgu, uključujući norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin i hormon prolaktin. Hormon prolaktin čvrsto je povezan sa snom, pa je i to jedan od razloga zašto se muškarcima spava odmah nakon seksa.

4. Nekontrolisano disanje

Muškarci tokom seksa, posebno bržeg i intenzivnijeg, potiskuju disanje ili dišu puno brže, zbog čega u telo ulazi manje kiseonika nego obično. To je takođe jedan od razloga zašto se većina muškaraca nakon seksa oseća umorno.

5. Muškarci ne vole da analiziraju svoja iskustva

Žene imaju potrebu da analiziraju svoja iskustva, dok je muškarcima sasvim dovoljno da ih prožive. Ako muškarac nije dobar komunikator u trenucima kad od njega to najviše očekujete, to može da stvori osećaj ljutnje, a u nekim situacijama i krivice. Zato je važno uzeti u obzir duboke razlike između muškog i ženskog mozga i pokušati na njih gledati s razumevanjem.

Autor: