AKTUELNO

Da li je normalno imati odnose svaki dan u nekoj fazi svoje veze, posebno kada im se čini da ljudi oko njih nemaju toliku želju za seksom i ređe imaju veze.

Na ovo pitanje ne postoji jednoznačan odgovor, jer to prvenstveno zavisi od seksualnog apetita i želje svake osobe pojedinačno, ali treba znati da nema apsolutno nikakvog rizika da to radite svaki dan.

Seksualni odnos sam po sebi je zdrav deo života i ne treba previše da brinemo kada i koliko treba da ga praktikujemo, sve dok se partneri međusobno dogovore. Odgovor na to pitanje se pre svega odnosi na to u kakvoj ste vezi, odnosno koliko je partnera uključeno u te veze i da li se poštuju pravila koja se odnose na smanjenje rizika od prenošenja infekcija.

Ako ste u slobodnoj vezi u kojoj oba partnera imaju veze sa drugim ljudima, možda više od jednog, onda postoji veći rizik od polno prenosivih bolesti ili neželjene trudnoće, što može biti prepreka da se osećate bezbedno u seksualnom odnosu.

Foto: Pixabay.com

Ima mnogo razloga zašto bi trebalo da imamo seks svaki dan

Redovan seks povećava nivo hormona povezanih sa dobrim raspoloženjem i smanjuje nivo hormona povezanih sa stresom i anksioznošću. Redovan seks nam takođe pomaže da bolje spavamo i poboljšava cirkulaciju.

Pored toga, tokom seksa se oslobađaju hormoni koji jačaju imunitet. Postoje studije koje su dokazale da osobe koje imaju seks više od dva puta nedeljno imaju manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

– Umesto štete, seks pozitivno utiče na vaše srce. Studije pokazuju da muškarci koji imaju seks najmanje dva puta nedeljno i žene koje izražavaju zadovoljstvo svojim seksualnim životom imaju manji rizik od srčanog udara – kažu stručnjaci sa Univerziteta Džon Hopkins.

Iako se smatra da je seks odlična fizička vežba koja utiče i na pokretljivost, ipak postoje neke indicije kada treba razmisliti da li preterujete. Ako osetite bol u grudima, ili ako teško dišete, odnosno imate problema sa nepravilnim otkucajima srca i simptomima problema sa varenjem, trebalo bi da prestanete sa seksom.

Jednostavno, nemojte imati seks ako se ne osećate dobro, jer pomenuti simptomi mogu biti znak da svom telu niste dali dovoljno vremena da se oporavi. A upaljenoj koži oko genitalija potrebno je vreme da zaraste pre nego što se ponovo prepustite strasti, a pauza od snošaja se posebno preporučuje ako imate urinarnu infekciju, a posebno ako se ona često ponavlja, prenosi 24sata.hr.

Autor: