AKTUELNO

Mnogima se žvake nalaze u tašni, a konzumiraju ih svaki put kada su gladni, nervozni ili žele malo da smanje želju za slatkim. Međutim, to što žvake nemaju šećere ili kalorije ne znači da su zdrave ili da ne možete da se ugojite od njih.

Naprotiv, žvake imju nekoliko negativnih efekata na zdravlje. Prva je da definitivno možete da se ugojite od njih. Takođe, stručnjaci otkrivaju da ako previše često žvaćete žvake može da vam se promeni izgled lica. Mišići vilice su stalno u pokretu, tako da ih možete ojačati i tako poprimiti grublji izraz lica.Pored toga, glavobolje se često javljaju kada predugo žvaćete.

Foto: Pixabay.com

Jedno istraživanje sprovedeno 2013. godine otkrilo je da ako žvaćete žvaku pre obroka, pojačavate želju za nezdravom hranom. To je zato što mentol dodaje gorčinu ukusima voća, a neki ljudi mogu pokušati da potisnu ukus nezdravim i lako dostupnim alternativama, poput pljeskavica ili čipsa, izveštava "BrightSide".

Konzumiranje žvake bez šećera može dovesti do disbioze crevne flore i podstaći bakterije odgovorne za gojaznost jer sadrže puno veštačkih zaslađivača.

Autor: Pink.rs