AKTUELNO

Početak godine za mnoge vreme donošenja važnih odluka, a jedna od njih može biti i početak zajedničkog života sa emotivnim partnerom.

Koje su prednosti započinjanja partnerskog života baš u vreme praznika, a gde se kriju eventualne zamke?

Psiholog i psihoterapeut Sanja Stanić ističeda se novogodišnje odluke kreiraju pod uticajem atmosfere praznika i da su dani koji obeležavaju kraj jednog i početak novog životnog ciklusa tokom civilizacije bili veoma značajni za grupe i pojedince.

Foto: Pixabay.com

Na ličnom planu, svođenje bilansa, odbacivanje starog i početak novog perioda, nalazi izraz u potrebi donošenja novogodišnjih odluka.

- Praznični entuzijazam često počiva na magijskom mišljenju i činjenici da se ljudi delimično oslanjaju na moć spoljašnjih okolnosti da na pravi način utiču na njihov život. To je lajtmotiv prazničnih želja upućenih sebi i drugima. Jedna od tih odluka može biti i započinjanje zajedničkog života. Praznična atmosfera može da bude inspiracija za životne preokrete i da trenutak prosidbe učini izuzetnim i veoma svečanim - kaže Stanićeva.

U ovom periodu godine pojačane su nam emocije, ushićeni smo i euforični, ali kako da znamo da smo doneli pravu odluku i da smo spremni za tako važan korak?

- Ushićenje može biti veoma motivišuće - smatra Stanićeva. - Promena u koju osobe ulaze kada počinju zajednički život, nosi dozu neizvesnosti, pa nas ushićenje može učiniti hrabrijim i preduzimljivim. Na taj način ideja o zajedničkom životu postaje manje izazovna.

Foto: Unsplash.com

Biti uz partnera i prepoznati njegove potrebe je odlika dobrog odnosa. Ako to želimo, važno je da se on zasniva na iskrenoj komunikaciji, iskazivanju osećanja i sigurnosti, što je ujedno i dobra preventiva konflikata. Ako smo uspešni u tome, onda smo u stanju da kreiramo zajedničku radost.

- Dešava se da jedan od partnera pokrene pitanje zajedničkog života pod uticajem kriznih događaja. Međutim, pokazalo se da donošenje odluke pod pritiskom krize dugoročno nosi veći rizik za razvod - ističe Stanićeva.

Partneri u početku veruju da će zanos, strast i zaljubljenost zauvek trajati, a sa kakvim izazovima se mogu suočiti već na startu zajedničkog života? Psiholog naglašava da pretpostavka da između partnera postoji ljubav, intimnost i duboka povezanost nije garancija uspešnog zajedničkog života jer ih na tom putu čeka mnogo prepreka.

- Na početku izazovi nisu veliki. Prve teškoće nalaze u frustracijama svakodnevnog života i usklađivanju navika. Način na koji se emotivni par dopunjuje i sarađuje, prihvata onog drugog, a da ne izgubi sebe, osnova je funkcionalnog partnerstva. Važno je razmotriti kako zamišljaju zajedničku budućnost. Da li imaju iste planove o potomstvu, slične stavove o podeli poslova, kakve su im životne filozofije i ubeđenja, i kako će prevazilaziti neminovne razlike? Bitnu ulogu igraju socijalni i profesionalni položaj, fizičko i mentalno zdravlje i posledice ranijih odluka - zaključuje Stanićeva.

Autor: Pink.rs