AKTUELNO

Iskustva jednog dijabetičara govore kako se ponašao tokom prošle godine i da li je trebalo da se „opusti“ tokom praznika.

Iskustva

Pošto je vodio računa o ishrani, vežbanju i lekovima, nivo šećera u krvi bio mu je dobar tokom cele godine i on je procenio da za preznike može povremeno da sebe časti i nekim slatkišem, a da smanji redovne vežbe.

Postignute rezultate tokom praznika ocenio je kao „mešane“.

Ocena je da se „lepo proveo“ tokom praznika i uživao. Sa druge strane, telesna težina se nešto povećala, a nivo šećera u krvi, posebno ujutru, malo je porastao.

Plan nije bio samo u brojevima – već i u oslobađanju od krivice. Iako je pacijent pokušavao da uživa, nije bio potpuno uspešan u razbijanju krivice koja dolazi kad se nešto više pojede, a malo manje vežba. Ipak mu je bilo krivo što se popodne izležavao, a nije vežbao niti šetao.

Utisak je da kada uradite nešto što obično ne radite ili obrnuto – ipak ostaje osećaj krivice. „Da li ste morali?“

Ali pacijent je iz ovakvog ponašanja tokom praznika naučio neke stvari na koje nam ukazuje:

– Ukus torte ili kolača može biti dobar, ali se ne mora preterivati i pojesti veliko parče ili dva-tri manja, već je dovoljno jedno „osrednje“ parče.

– Navike se teško krše. Nakon godina i godina treninga da se svakodnevno vežba, bilo je stvarno teško uzeti pravi odmor. Ostavlja se sumnja da li je trebalo smanjiti dužinu vežbanja (šetnje ili vožnje bicikla) ili prorediti treninge, propuštajući po neki.

– Dodatna „kilaža“ nije kraj sveta, ali može da nervira onoga ko se opustio za praznike.

– Ali i opuštanje i veselje tokom praznika vredno je sa psihičke strane.

Šećeri ne lažu

Možda je najbolji pokazatelj odmora tokom praznika za dijabetičare nivo šećera u krvi. Nivo šećera kod pomenutog pacijenta ujutru je bio vrednosti od 161 u poređenju sa uobičajenih 100-116, što pokazuje da nije bilo baš prevelikog povećanja.

Zaključak

Lepo je biti kao i svi ostali. Možda je najbolji deo odmora kada se osećate kao svi drugi za stolom. Tada se i dijabetičar može osećati opušteno i ne mora objasniti zašto je pojeo od svake hrane po malo. A posuda sa desertima bila je neka srećna fantazija.

Na kraju se nameća zaključak da „potpuno opuštanje“ dijabetičara tokom praznika i prestank sa vežbanjem uz korišćenje slatkiša nije baš dobro, ali po neki kolač uz malo vežbanja – nije loše za opuštanje tokom praznika.

#Praznici

#dijabetes

'