AKTUELNO

Uzdržite se tokom praznika!

Bliže nam se novogodišnji i božićni praznici, a sa njima i period bacanja petardi.

Nažalost, umesto da praznična i porodična atmosfera tokom ovih dana bude ispunjena mirom i srećom, svuda oko nas se čuju zvuci petardi i vatrometa, koji često ni ljudima ne prijaju, a posebno nisu prijatni za životinje, koje nisu svesne šta se to dešava oko njih.

Animal Rescue Serbia timovi svedoci su posledica koje bacanje petardi može imati na životinje. Najčešći slučajevi koji pristižu na dispečersku ARS liniju tokom novogodišnjih praznika su: psi koji upadaju u šahtove, izgubljeni ljubimci koji se ne vrate kući, povređene životinje, i slično. Sve se to javlja kao posledica straha životinje koja beži kada čuje zvuke pucnjave petardi. Prirodni nagon životinje je da pobegne, sakrije se i zaštiti sebe od potencijalne opasnosti koja joj preti.

O ovome svedoči i akcija spasavanja Nenada Stamenkovića, spasioca ARS-a iz Niša, koji je prošle godine, u novogodišnjoj noći spasavao psa iz šahta, koji je bio preplašen od petardi.

Međutim, koliko god loše izgledalo, svi smo imali prilike da se preko medija upoznamo i sa slučajevima kada su pojedina lica, čak namerno, povređivala životinje, stavljajući im zapaljene petarde u usta i sl. nanoseći im tako teške telesne povrede i ostavljajući ih da u agoniji umiru. O tome svedoče i fotografije u prilogu. Iako se sa ovim, kao društvo, ne možemo ponositi, potrebno je da i ovakve ekscese pomenemo, kako se više ne bi ponavljali.

Animal Rescue Serbia apeluje na građane da pre nego što upale petardu ili vatromet razmisle kako to utiče na naše komšije, kakav primer dajemo našoj deci i kako to utiče na preostali živi svet, sa kojim delimo okolinu u kojoj živimo. Ujedno, vlasnicima pasa savetuju da ih ovih dana šetaju na povocima, kako ne bi usled straha od petardi pobegli.Iskoristimo ove praznične dane da svetu oko nas počnemo da činimo što više dobrog.

#Pas

#Praznici

#petarde

'