AKTUELNO

Jedna stavka je ključ uspeha svake veze

Dobra komunikacija je najvažnijih aspekt veze ili braka, a kada partneri ne prate i ne čuje šta im se govori, nastaju problemi. Neprestano predbacivanje krivice lako se pretvori u problem koji dovodi do rastanka. Bračni život ili veza nisu uviek zabavni. Kada nastupe problemi pravo rešenje je upravo razgovor o svemu što vas muči. Konverzacijom mogu da se izglade i najveći sukobi.

Ukoliko vam se učini da vas partner ne sluša ili odbija i da započne razgovor na tu temu uz obrazloženje da nema vremena ili da problemi nisu zaista toliko veliki, neminovno je da dođe do osećaja frustracije. Ukolko takvo ponašanje postane učestalo odnos između partnera se pretvara u pravu noćnu moru.

Naravno, probleme u vezi prolazi svako, ali o njima treba razgovarati. Ako se nađete u situaciji gde jedno drugo samo krivite za probleme i prebacujete ih bez konkretnog delovnja u pravcu rešavanja, sa vremenom situacija će postajati sve gora. Posledica komunikacije koja se bazira na međusobnom okrivljavanju je ta da se mnogi parovi sa vremenom nađu u negativnom oblaku emocija, gde bes preovladava.

Život sa velikom količinom besa i ljutnje na partnera ne vodi ničemu dobrom. Pametna komunikacija je jednostavan i besplatan način koji može pomoći da ogorčenje ne postane nepremostiva prepreka u vašoj vezi.

Izrazite osećanja tako što ćete rečenicu da počnete sa "ja" umesto sa "ti".

Pokrenite razgovor kada se "ohladite", umesto da reagujete u trenutku kada ste uznemireni.

Pronađite prikladno vreme za početak razgovora, najbolje kada ste oboje smireni.

Ako situacija eskalira, recite partneru da u tom trenutku ne možete da vodite razgovor i vratite se kada se smirite.

Pre nego što izrazite svoja osećanja, razmislite o tome kako bi druga strana mogla da reaguje.

Komunikacija je moćan alat kojim veze mogu da se ojačaju. Da biste imali zdrav odnos, morate da radite na komunikaciji i načinu na koji reagujete. Kada počnete da izažavate kako se osećate bez da upirete prstom u nekoga, vaš odnos će postati značajnije bolji, kažu bračni savetnici.

#Ljubav

'